Eurolotes explora nous mercats per donar sortida als regals de Nadal
La crisi ha fet caure en picat les vendes de lots a empreses
L'empresa badalonina Euroregalos Eurolotes, dedicada a la fabricació i comercialització de lots de Nadal i regals d'empresa, vol obrir nous mercats per a l'exportació dels seus productes. A Catalunya i a l'Estat espanyol, la tradició d'obsequiar els treballadors amb un lot de Nadal va a la baixa i la crisi ha accentuat la caiguda de les vendes amb el tancament de moltes empreses.
Els responsables d'Eurolotes, Juan José i Mari Àngels Guisado, fills del fundador, asseguren que cal trobar noves vies per mantenir el negoci. En aquest sentit, apunten la possibilitat d'introduir-se al mercat xinès amb una línia de regals amb motiu de les celebracions de l'Any Nou Xinès. Mantenen que aquesta és una opció a mitjà termini i tenen obertes altres vies d'internacionalització, que estan explorant de la mà d'empreses dedicades a la producció del cava i els torrons en què tenen participacions. Juan José Guisado, cap del departament d'expansió d'Eurolotes, apunta mercats com ara l'anglès, on productes com el cava i l'oli d'oliva de qualitat són molt apreciats. També busquen el seu espai al centre i el sud d'Amèrica on perviu la tradició de regals d'empresa per Nadal. En aquest sentit, constaten les dificultats d'entrar en països més propers, com Itàlia i França, on sí que es fan regals d'empresa, perquè les preferències dels consumidors es decanten per productes locals.
Fins a l'últim moment.
Al catàleg d'Eurolotes hi apareixen regals a partir de deu euros, tot i que Juan José Guisado explica que n'han arribat a fer fins i tot de vuit euros “en tirades molt llargues”. En aquests casos, el que es poden trobar els treballadors que el reben és una ampolla de cava, una de vi i una pastilla de torró o unes neules. Tot i l'esforç per ajustar preus, constaten que els clients són cada cop més exigents i volen més, encara que el que estan disposats a pagar és molt menys.
Mari Àngels Guisado destaca la importància d'adaptar-se a les necessitats dels clients i l'aposta per la qualitat de productes. “Treballem amb proveïdors de diferents punts per poder oferir el millor de cada zona”, diu. Anys enrere compraven directament a la Xina els contenidors per als regals, capses de cartró i cistelles de vímet, però també altres de més sumptuosos com per exemple baguls. Ara, amb la caiguda de la demanda i l'increment de les taxes per a la importació, les compren a distribuïdors locals. “Ara la gent es concentra més en la qualitat dels productes que en el contenidor.”
El sectors que es mantenen fidels a Eurolotes són el químic, el farmacèutic i també algunes empreses de tèxtil com Rosa Clarà, Armand Basi i Mango.
Mercat nacional.
Facturació
7 M€
Treballadors
10
Any de fundació
1969
El pernil, el regal estrella
El lot de Nadal té una sèrie d'ingredients clàssics que s'han mantingut des dels seus orígens, com són el cava i el torró. En els darrers anys de bonança econòmica va entrar un nou element que ha anat consolidant-se tot i la recessió. Es tracta del pernil sencer, un dels regals més apreciats. Ara la tendència és que hi hagi menys productes però s'aposti molt més per la qualitat. Mari Àngels Guisado explica que també els formatges i les peces d'embotit senceres han anat guanyant terreny i desplacen les llaunes de conserves, un dels productes clàssics dels regals nadalencs de les empreses als seus treballadors.
Pel que fa als detalls que les companyies fan als seus proveïdors, el regal va en funció dels gustos. N'hi ha que aposten per un contenidor més ostentós però si el que es vol és reduir despeses, la despesa es concentra en el contingut.
Eurolotes explora nous mercats per donar sortida als regals de Nadal