Odeco vol tornar a brillar
Sergi Campoy recupera l'empresa de tecnologia LED que va fundar fa trenta anys i aspira a aconseguir el lideratge del mercat
Facturació
12 M€
Treballadors
20
Any de fundació
2012
Il·luminar el món amb tecnologia LED era l'ambició de Sergi Campoy, que l'any 1983 va fundar a Badalona l'empresa Odeco. Aleshores ben poca gent havia sentit parlar dels LED, un terme que és l'acrònim anglès de light emitting diode,i que defineix uns llums que començaven a deixar-se veure en els pilots vermells dels televisors, en les esferes dels rellotges digitals i en les pantalles de les calculadores. La tecnologia d'aquell moment feia gairebé impossible pensar que aquests dispositius podien acabar substituint la bombeta d'Edison. Trenta anys després, els LED continuen guanyant terreny i ara Odeco ha retornat a les mans del seu fundador i president, Sergi Campoy, convertida en Odeco Technologies, sis anys després d'haver-la venut a un fons de capital risc.
El gran salt d'Odeco es va produir durant els anys vuitanta quan l'empresa va començar a aplicar la tecnologia LED per fabricar els primers panells informatius d'autopista, aquells que senyalaven els carrils amb aspes i fletxes. En pocs anys van aconseguir una quota de mercat del 99% a l'Estat espanyol amb tecnologia fabricada a Badalona, que permetia reduir a la meitat el cost d'importar de l'exterior aquest tipus de panell electrònic.
Mentre aconseguia el lideratge en aquest àmbit, l'empresa va diversificar l'oferta i va introduir-se en el món dels marcadors digitals dels estadis. Els seus productes van arribar a gairebé tots els clubs de la lliga espanyola i van creuar la frontera per situar-se a estadis alemanys com el del Borussia Dortmund i, des d'allà, a la resta del món. El creixement no es va aturar. Odeco va seguir portant la tecnologia LED a altres aplicacions i l'empresa va anar comprant companyies per créixer. Amb les ampliacions, entren en el mercat dels sistemes d'automoció i dels aparells electrònics de consum. Odeco aconsegueix la patent mundial dels sistemes perimetrals de publicitat electrònica en estadis i la instal·la en equipaments esportius com ara el de San Siro, a Milà, l'estadi Azteca o el de Qatar. També patenten els semàfors amb LED.
DESBANCAR LA BOMBETA.
Anys després, el 2006, el fundador d'Odeco decideix vendre l'entramat d'empreses a Quercus Equity, un fons de capital risc controlat pel grup Agrolimen. Tot i això Campoy opta per quedar-se amb Lightled i continua treballant en el món de les aplicacions LED per a la il·luminació. L'empresari abandona la seu de Badalona i es trasllada al Prat, on funda Easyled, una empresa enfocada al disseny d'enllumenat de centres comercials, oficines i botigues. Continua amb Lightled, que se centra en el desenvolupament projectes d'il·luminació exterior. També compra Aluvisa, una empresa de serveis integradora de sistemes que fa contractes de trànsit i d'enllumenat i que té el contracte d'enllumenat de Sabadell i els accessos a la ciutat de Barcelona des del sud.
Un cop Quercus Equity es fa càrrec d'Odeco, la companyia passa a anomenar-se Imago. La crisi provoca una pèrdua de quota de mercat i fa que acabi liquidant-se l'estiu del 2012. És en aquest moment quan Campoy recompra la marca Odeco a escala mundial i crea Odeco Technologies, l'empresa amb què vol tornar a situar-se al capdavant del mercat de marcadors i panells electrònics.
PREVISIONs EXPONENCIALS.
De la torre Agbar a l'estadi Old Trafford
Un dels projectes emblemàtics del grup és la il·luminació de la Torre Agbar, inaugurada el 2005. Lightled va ser l'encarregada del disseny i la producció dels 81.000 LED integrats en 4.500 lluminàries que recobreixen l'edifici i que fan que pugui generar milions de combinacions de colors. La presència del grup badaloní s'ha estès per tot el món. El secret és, segons Campoy, “oferir un producte de qualitat, un preu equilibrat i la confiança que si el client té algun tipus de problema, l'empresari està al front de la companyia per respondre immediatament”. Posa com a exemple el sistema de publicitat perimetral de l'estadi Old Trafford, del Manchester United. “Allà es paguen 20.000 euros per un minut de publicitat i no pot parar-se per cap incidència. Per això hem desenvolupat i patentat un sistema full tolerance, que fa que no s'aturi encara que es tallin els cables”. El grup continua invertint en I+D+I per treure al mercat nous productes amb millors prestacions. “Treballem amb innovacions tecnològiques que faran canviar la informació de trànsit, però no en podem parlar perquè els competidors estan a l'expectativa”, explica el fundador del grup, que afegeix que aposta per la creació de llocs de treball a Catalunya. Per això, no té previst deslocalitzar la producció de les seves empreses. “Podem ser competitius fabricant a Badalona”, conclou Sergi Campoy.