Gran angular

Estanis Vayreda

Regidor de Promoció de la Ciutat Ajuntament d'Olot

“No volem que la gent vingui a Olot, sinó que hi vingui a fer alguna cosa”

La taxa d'atur no és de les més altes, però la gent ho passa malament
Ningú no té un volcà al centre de la ciutat i a això volem donar-li valor
El gran repte del 2013 és la formació de càrrecs intermedis
Per la millora de comunicacions, alguna gent jove fa compra no quotidiana a fora

Aparadors actius, mapa industrial, borsa de locals comercials, formació empresarial i per a l'emprenedoria i suport a aquests sectors... i sobretot un esforç per suplir l'aixeta tancada per part de les administracions superiors. Aquesta és la feina que lidera l'Institut Municipal de Promoció de la ciutat, que dirigeix el regidor del ram a l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, i que repassa en l'entrevista.

Tot ha de generar promoció?
Nosaltres creiem que Olot ha d'estar a l'altura de les altres ciutats mitjanes i fem un esforç, tot i el difícil moment, perquè així sigui. Hi destinem al voltant del 8% del pressupost municipal i totes les àrees, per indicació de l'alcalde, tenen com a prioritat facilitar tot allò que pugui generar riquesa.
Quin és el context econòmic de la ciutat?
La taxa d'atur no és de les més altes, però la gent ho passa malament: hi ha pèrdua de poder adquisitiu al sector privat i públic i menys consum.
Quins sectors pateixen més?
El comerç és el que més. La indústria fa anys que fa un esforç per exportar i ha fet les coses molt bé. El turístic fa dos anys que nota la crisi, però va aguantant. Hi ajuda la marca turística que la Garrotxa i, ara Olot, han creat.
Radiografiï el comerç d'Olot.
La realitat és que alguna gent jove fa compra no quotidiana a fora. La millora de les comunicacions ha afavorit la mobilitat i ho intentem compensar amb el turisme que ens aporten els nous eixos. Anem promovent ofertes com l'Olot per 2 o la Fira Orígens amb activitats de cap de setmana... però no ens podem acostumar a anar vivint d'aquestes ofertes.
Per tant, fan un esforç per lligar el comerç al turisme?
Sí, però també estem a punt de començar la construcció de la nova plaça Mercat amb un Mercadona en una de les plantes i estem treballant per mantenir i facilitar l'arribada de nova activitat econòmica amb un servei específic d'atenció empresarial.
En què consisteix?
A facilitar i accelerar tots els tràmits als interessats. També, ha fet una radiografia del sector, i les línies d'actuació que se n'han derivat com una borsa de locals, els aparadors actius premiats ara per la Generalitat i que mantenen el continu comercial... I tot això treballant activament amb l'Associació Comerç Olot.
L'entorn natural és un actiu, suposo?
Sí, amb el volcà Montsacopa, que és una de les principals reserves del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, com un dels principals actius. Natura i gastronomia, això és el que ens diferencia d'altres territoris.
Expliqui això del volcà.
És un volcà al centre de la ciutat. Això no ho té ningú més. Volem donar-li valor per anar-lo convertint en l'epicentre del futur parc dels volcans d'Olot. Un projecte a llarg termini en el qual volem implicar la iniciativa privada.
Què comportarà aquesta revaloració del Montsacopa?
Recuperar les grederes com a element pedagògic, racionalitzar la xarxa d'accessos, millorar la senyalització, delimitar bé la propietat per saber qui hi ha d'actuar, promoure l'adequació d'un espai de restauració a l'ermita de Sant Francesc...
L'entorn també per a altres ofertes?
Sí, pensem en el turisme esportiu. Estem fent un mapa d'instal·lacions i apostem per organitzar esdeveniments o per oferir els espais que calen com per exemple a la Trailwalker.
El turisme a Olot, però, és tardor, Fageda d'en Jordà, Fira de Sant Lluc...
Estem creant producte per desestacionalitzar l'oferta. Difícilment captarem massa turisme a l'hivern i a l'estiu, per la neu i la platja, però tenim una oferta potent per a les altres dues estacions, les fires de l'Embotit, la Modernista, l'Olot per 2...
I per a les empreses?
A part de fer un acompanyament a les que es volen implantar, estem fent un esforç per atraure nous negocis, estem dinamitzant els espais amb sòl d'activitats econòmiques promovent canvis d'usos; impulsem un fòrum d'inversors i tot allò que facilita la feina a les empreses com el desplegament de la xarxa de fibra òptica, o facilitant l'ampliació de l'escorxador amb un acord per a l'ús de l'antiga depuradora, per posar un parell d'exemples.
I per al sector industrial?
Estem fent un mapatge industrial i promovent amb el sector un grup d'empreses petites de menjar de qualitat, food services i gurmet. Hi veiem possibilitats de creixement.
La taxa d'atur garrotxina està al voltant del 13%. Quines són les polítiques d'ocupació?
Suplim amb recursos propis els cursos ocupacionals que fins ara promovia la Generalitat. Estem ideant dos dispositius d'ocupació, per a joves i més grans de 50 anys. La borsa que gestionem té una mitjana del 20% quant al nivell de col·locació.
I, finalment, per a la formació.
Hem reconvertit la Fundació d'Estudis Superiors, que ara es dedica específicament a la formació orientada al sectors empresarials i professionals. Així fem cursos d'Esade, d'idiomes, formació en emprenedoria i en habilitats directives, etc. El gran repte d'enguany és la formació de càrrecs intermedis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.