Empreses

Industrias Botella mira cap als mercats emergents per créixer

Pioners. Va ser la primera empresa de l'Estat que va fabricar rotllos de paper tèrmic per a fax i, anys després, tiquets de transport amb banda magnètica

Treballen en la creació de nous productes, com ara les targetes amb xip

Dels primers rotllos de paper per a màquines calculadores fins a les targetes intel·ligents amb un xip incorporat que permeten la recàrrega. Industrias Botella s'ha anat adaptant a les necessitats de cada època. El paper ha estat sempre la base del seu negoci. El que va començar com un petit taller de subministraments d'oficina situat al Prat de Llobregat va anar creixent fins que l'any 1973 es va traslladar a Badalona, on té les oficines i fa la fabricació dels seus productes. Al capdavant de l'empresa hi ha la tercera generació de la mateixa família que va fundar el negoci. L'actual gerent, Pepe Quer, és el marit de la néta del fundador,

Tot va començar amb els consumibles per a màquines enregistradores, després va arribar el paper tèrmic per al fax i, anys després, Industrias Botella va apostar pel ticketing i es va convertir en una empresa pionera en la fabricació de tiquets amb banda magnètica per al transport públic, a principis dels vuitanta. Amb el pas del temps, els tiquets de control d'accessos s'han generalitzat en altres àmbits, com ara els aparcaments, els peatges d'autopista, els museus i també en esdeveniments multitudinaris com ara concerts i activitats esportives.

Presència internacional. Els productes fabricats per Industrias Botella es distribueixen en una trentena de països d'arreu del món. Tenen com a clients diferents operadors de transport públic de l'Estat, autopistes d'arreu d'Europa i el nord d'Àfrica i centres d'art com ara el Museu Dalí de Figueres, el Picasso de Barcelona o el Reina Sofia de Madrid.

Ara treballen amb la vista posada en mercats emergents de Llatinoamèrica, sobretot en l'àmbit dels tiquets, per fer créixer el seu volum d'exportacions i contrarestar l'estancament del mercat interior durant els últims anys de recessió, i una de les claus és treballar en països on no hi ha empreses dedicades a la fabricació de tiquets i on volen entrar amb productes amb valor afegit, com ara els tiquets amb banda magnètica.

El volum d'exportacions actual se situa en l'11% del total de facturació. El gerent de l'empresa situa l'objectiu de creixement en exportacions al voltant del 20% en un termini mitjà que situa al voltant d'uns tres anys.

Pel que fa als productes que fabrica i distribueix, a hores d'ara l'empresa dedica un 60% de la producció als rotllos de paper. El creixement en l'ús de les targetes de crèdit als comerços ha convertit els rotllos per a datàfons en un dels productes més demandats. Són els bancs els que s'encarreguen de la compra d'aquests rotllos, que després distribueixen entre els comerços que fan servir els seus datàfons.

L'empresa disposa de la tecnologia per poder fabricar tot tipus de rotllos de paper, fins i tot els més petits que no porten un tub de cartró al mig. En fabriquen de tota mena: per a bàscules, datàfons, parquímetres, per a entrades expedides per a caixers automàtics, de loteria i per a qualsevol màquina que pugui emetre un comprovant un cop s'ha fet una compra, com ara les màquines expenedores de títols de transport públic. També fan rotllos de paper per a les màquines d'ecografies i paper especial amb un dispositiu que fa que canviï de color per embolcallar material de laboratori esterilitzable.

Tot i que van ser pioners a l'Estat en la fabricació de paper tèrmic per a fax, es tracta ja d'un producte residual perquè aquest tipus de maquinària està ja gairebé obsoleta. Tot i això, Pepe Quer assegura que encara exporten rotllo de paper tèrmic a alguns països del Tercer Món, on el fax encara es continua utilitzant de manera més sovintejada.

En l'àmbit de la fabricació de tiquets, Industrias Botella aposta per la recerca i la innovació per poder oferir els productes més nous del mercat. La clau és estar atents a les demandes del mercat per poder oferir una resposta immediata, un esforç que requereix inversió en la maquinària més capdavantera.

Les últimes tendències evolucionen cap a les targetes amb xip que permeten l'accés sense contacte i la recàrrega. Es tracta de tiquets que ja estan força implantats en els sistemes de transport de països europeus, com ara Itàlia. Per això, l'empresa s'ha dotat de la tecnologia necessària per poder-los produir i disposen d'un especialista en codificacions d'aquesta mena de productes. Tot i això, els operadors de transports estatals encara no han apostat per aquest nou sistema. “El producte amb xip basat en paper encara és molt incipient a l'Estat. A Europa tenen un avantatge de 10 anys”, manté Pepe Quer, que hi afegeix que ja estan preparats per quan arribi el moment de la implantació massiva a l'Estat.

L'experiència, un valor. Els 63 anys d'història de l'empresa i l'experiència adquirida durant tot aquest temps és una de la claus de la supervivència d'Industrias Botella, segons els seus responsables. “No n'hi ha prou a oferir un bon producte, cal donar també un servei afegit per poder competir”, asseguren. Tot i els anuncis reiterats que les noves tecnologies aplicades a la telefonia mòbil acabaran per fer desaparèixer el paper, ells es mostren optimistes. “Creiem que s'obrirà el ventall de possibilitats per a l'usuari. Com se t'acabi la bateria del mòbil, tens un problema si no tens cap targeta o tiquet físic. Per això totes dues coses són compatibles”, manté el gerent de l'empresa, que creu que la professionalitat els farà tirar endavant.

L'empresa ha aconseguit mantenir una facturació estable els últims anys amb una xifra d'exportacions que situen al voltant de l'11%. L'objectiu dels responsables d'Industrias Botella és aconseguir incrementar el volum de vendes fora de l'Estat fins a un 20% en tres anys.
Facturació
10 M€
Treballadors
48
Any de fundació
1950
Orígens

El primer rotllo

Industrias Botella va néixer com a taller de manipulació de paper l'any 1950, quan el seu fundador, Francisco Botella, va veure les possibilitats de negoci en la fabricació de consumibles de paper per a les màquines enregistradores que començaven a aparèixer als taulells de cada cop més comerços. Del rotllo de màquina calculadora va passar a altres tipus de paper, com ara el que feien servir els fax i que van començar important del Japó quan aquí encara no es fabricava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Industrias Botella mira cap als mercats emergents per créixe