Roca Salvatella esbrina els hàbits dels turistes usant dades massives
La consultoria ha elaborat un informe a partir d'un rastreig fet per Telefònica sobre els telèfons mòbils de 680.000 estrangers
Un missatge que es va repetint sovint en la carta de presentació de la consultoria Roca Salvatella diu que “acompanyem la transformació digital dels negocis”. Aquesta empresa que combina el segell català i la vocació internacional (que a més de Barcelona té seu a Madrid i Bogotà i estudia obrir mercat a Mèxic) s'ha fet gran gràcies al fet d'haver sabut entendre i fer entendre que la transformació digital és una oportunitat estratègica perquè les empreses incorporin tecnologies noves.
Ara bé, el pragmatisme va al davant de tot i, amb aquesta màxima, es tracta de deixar clar que no té sentit adoptar les evolucions tecnològiques només perquè és moda o tendència, sinó que es tracta de fer-ho de tal manera que una empresa o negoci sigui més eficient i se li obrin noves oportunitats.
Sobre aquest punt, Genís Roca va ser il·lustratiu, soci fundador i president de la firma, en una compareixença recent que servia per desgranar els resultats d'un estudi basat en les dades massives i fet en col·laboració amb Telefònica: “en aquest sector hi ha molta pirotècnia per culpa de gent que disposa de dades i té ganes d'exhibir-se. És quan et poses al servei d'unes preguntes que l'anàlisi de dades és útil, sinó, hi ha el risc de fer el pallús”.
Rastreig.
Genís Roca considera que el document suposa un pas endavant en la comptabilitat dels fluxos turístics: “fins ara les dades s'inferien d'estadístiques i d'enquestes i, per exemple, ens deien que havien vingut 30 milions de turistes i que 10 milions eren francesos. Però qui ho comptava, això?” A més, marca un punt d'inflexió pel que fa al coneixement dels hàbits dels visitants i dels interessos que tenen. El seguiment del telèfon mòbil a través de les antenes que li donen cobertura permet, fins i tot en el cas que l'usuari no activi el roaming, esbrinar amb exactitud per quines zones es mouen i quins patrons de despesa i consum mostren, en definitiva, desentrellar uns paràmetres que són or per al gremi turístic per tal de poder enfocar millor les seves campanyes de promoció i saber sobre quin públic val la pena d'insistir. Francesos, italians i anglesos configuren la majoria de turistes que visiten Barcelona i Madrid i, mentre que els argentins, els brasilers i els portuguesos tenen preferència per la capital espanyola, els nòrdics mostren predilecció per Barcelona.
L'estudi, que també ha estat possible gràcies a les dades aportades pel BBVA sobre indicadors de despesa, revela que el asiàtics, àrabs, suïssos i russos són els qui més atracció senten pels hotels de 5 estrelles i, de la mateixa manera, que els visitants que més diners gasten durant la seva estada són els de Singapur, la Xina, el Japó i els Emirats Àrabs. Per la seva banda, francesos, portuguesos i argentins prefereixen allotjar-se en establiments ajustats de preu encara que sigui a costa de ser lluny del centre. Globalment, l'estada mitjana dels turistes és de 2,2 dies i només un 6% del total han allargat l'estada durant més de 6 dies.
Utilitat.
Roca no amaga que el rastreig telefònic no ajuda a calmar les pors sobre el setge a la intimitat, però manté: “hi ha certa paranoia sobre què se'n fa, de tota la informació que queda circulant en això que en diem Big Data, puc assegurar que se'n fa un ús no només legal sinó també ètic.”
A tota màquina
La consultoria Roca Salvatella la va fundar el 2008 Josep Salvatella (exdirector financer a l'estat espanyol de la tèxtil Chipie) i Genís Roca (arqueòleg que va derivar cap a la informàtica i el món d'internet).
Amb una trajectòria de només mitja dotzena d'anys, l'empresa ha consolidat un equip de 40 persones i ha registrat un creixement anual sostingut del 45%.
Amb oficina a Barcelona, Madrid i Bogotà, ara el radar està posat a Mèxic. L'empresa no amaga la seva ambició i impulsa un pla de creixement per doblar la xifra de negoci en els propers dos o tres anys.
RocaSalvatella esbrina els hàbits dels turistes valent-se del Big data