Política

L'avís dels sindicats

Milers de funcionaris protesten contra una retallada que consideren una “agressió sense precedents” en plena negociació amb el govern

Rebutgen de ple els acomiadaments i el contrarellotge que marca l'executiu per pactar

Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa es van convertir ahir en l'escenari de la indignació dels treballadors de la Generalitat. El crit unànime contra les mesures proposades pel govern per passar el ribot al sector públic i estalviar 625 milions d'euros el 2012, va ser especialment contundent pel que fa al rebuig frontal de l'acomiadament d'interins i la reducció de sous del funcionariat de la Generalitat. Dos dels punts inclosos en el full de ruta de la retallada presentat pel govern als agents sindicals en el marc de les negociacions que van començar a finals del passat mes de novembre. Els representants dels treballadors consideren que el guió que “dicta” l'executiu per sortir de la crisi és “una agressió sense precedents” als funcionaris i a la ciutadania, al mateix temps que obvia vies alternatives per guarir les malmeses arques públiques.

“ERO encobert”

En línia amb les proclames i les pancartes que exhibien els concentrats a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on segons la Guàrdia Urbana es van aplegar 6.500 persones, els sindicats convocants (CCOO, UGT i la IAC) van rebutjar sense fissures la reducció de places d'interinatge. Una precisió amb què els representants refusaven que l'enrevessat compromís del govern de “no amortitzar places d'interinatge per raons pressupostàries” signifiqui un pas endavant. L'enunciat, consideren, permet a l'executiu tirar endavant un “ERO encobert” per motius organitzatius o de reestructuració del sector fora del marc de la negociació. Els tres sindicats opinen que la disminució dels sous també constitueix una línia vermella en la negociació, un rebuig que fan extensiu a la recent proposta de l'equip d'Artur Mas en el sentit de reduir al voltant d'un 30% la jornada laboral d'una part dels 28.700 interins de què disposa l'administració.

“Hem posat sobre la taula un pla B per evitar que es perdin llocs de treball”, va assegurar Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO. Unes opcions que inclouen la jubilació obligatòria del cos de funcionaris als 65 anys, el topall de 5.000 euros bruts mensuals pels alts càrrecs o la reducció d'externalitzacions de serveis per part de la Generalitat. “El problema és que no estan negociant, compleixen un tràmit. No fan propostes ni tampoc accepten les nostres”, va denunciar Josep María Àlvarez, secretari general d'UGT, per a qui el govern no ha demostrat cap voluntat de diàleg per tancar un pacte que volen tenir enllestit abans de finals d'any. De fet, el govern preveu aprovar dimarts vinent el seu projecte de llei de pressupostos per al 2012, amb un primer capítol dedicat a la partida relativa al personal del sector públic. Un context de contrarellotge que els agents sindicals no estan disposats a acceptar. “No és certa la data límit que ens imposen”, va declarar el portaveu de la IAC, Lluís Blanco, en relació amb les declaracions de Joana Ortega, vicepresidenta del govern, en el sentit que les negociacions haurien de finalitzar en “pocs dies, gairebé en hores”. Un termini que els sindicats, que van advertir que aquesta pot ser només la primera d'una cadena de mobilitzacions, situen en el primer trimestre del 2012.

De moment, avui i per sisena vegada es reprèn el diàleg en el si de la mesa de la funció pública.

LA DATA

20.12.11
És la data
en què el govern preveu aprovar el projecte de llei dels comptes del 2012.

LA XIFRA

30
per cent és el què l'executiu vol reduir la jornada laboral d'alguns interins.

El mapa de les protestes

Com s'indica a l'inici d'aquest article, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa també van expressar ahir l'enuig amb el full de ruta que ha dibuixat el govern català per disminuir la despesa en l'àmbit del sector públic.

La manifestació de Tarragona, que va donar el tret de sortida a la plaça Imperial Tarraco, es va engrossir en el primer tram de la marxa i més de dos milers de treballadors de l'administració van recórrer el trajecte entre l'edifici de la subdelegació del govern estatal fins a la seu de la delegació de la Generalitat. “Creiem que la crisi l'ha de pagar qui realment l'ha provocada i les mesures s'han de dirigir als bancs, als polítics i al capital financer”, va dir Josep Maria Cartanyà, portaveu d'Ustec a Tarragona. En nom de tots els sindicats convocants, els mateixos que van organitzar la concentració a la plaça Sant Jaume, Cartanyà va advertir que “mentre continuï aquesta línia política, seguirem mobilitzant-nos”. Una posició que també van defensar els seus companys de sindicat des de Barcelona.

A Lleida, entre 1.500 i 2.000 persones van sortir al carrer en una marxa que va engegar a la cèntrica plaça Ricard Vinyes. En la protesta hi van participar alguns alts càrrecs del govern tripartit, com l'exdelegat de Salut Sebastià Barranco (PSC) o el de Comerç Vidal Vidal (ERC). Una participació semblant a la registrada a la capital del Gironès, on els “càrrecs VIP” de l'administració pública es van convertir en el punt de mira del gros dels manifestants.

imma martínez



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.