Emprenedors

Tecnologia

Un espai per fer propera la tecnologia 3D

Un emprenedor de 19 anys engega un centre d'impressió 3D a Mataró

Sergi Albert té 19 anys, estudia Animació en 3D a la Universitat Lasalle de Barcelona i compagina els estudis amb un treball de poques hores com a comunitty manager en el saló In3Dustry de la Fira Barcelona, per poder tenir diners per als seus projectes personals. Fins aquí sembla la descripció d'un jove qualsevol, però no ho és. Albert s'ha convertit de manera autodidacta en un expert en tecnologia d'impressió en 3D, i acaba d'engegar el primer espai de fabricació amb tecnologia 3D del Maresme (sense comptar-hi el del Campus de Mataró orientat principalment a estudiants).

Amb els seus estalvis i l'ajut dels pares, Sergi Albert va posar en marxa Makerspace Mataró al setembre passat, amb l'objectiu d'acostar la tecnologia 3D als ciutadans del Maresme. L'establiment, al centre de Mataró, no aspira a ser una simple copisteria d'impressió 3D, com ja n'hi ha a Barcelona, sinó convertir-lo en un espai per impulsar projectes creatius i industrials amb tecnologia 3D. “És una eina més fàcil i accessible del que sembla, només cal una mica de suport tècnic, que és el que nosaltres oferim”, diu el jove emprenedor.

Així que el centre recolza en tres puntals, un dels quals és l'espai per a la impressió amb les millors impressores 3D de làser. La segona línia de negoci se sustenta en cursos de formació en tecnologia 3D, il·lustració i disseny digital, la majoria dels quals imparteix el mateix Sergi Albert.“Oferim els cursos de disseny 3D per ensenyar els usuaris, que puguin crear els seus dissenys i fer realitat els projectes”, explica.

I el tercer puntal de Makerspace Mataró és crear una comunitat de makers, una mena de grup de socis, que paguen una quota mensual, que els doni accés a les eines d'impressió 3D, al suport tècnic de Makerspace Mataró, a una biblioteca específica sobre tecnologia i també descomptes en cursos, tallers i càpsules gratuïtes, a més de descomptes en impressions 3D i en l'electrònica.

“El nostre objectiu és impulsar la creació de projectes amb aquesta tecnologia al Maresme i, a més, des del Makerspace intentarem promocionar-los”, insisteix Sergi Albert. Fins ara la tecnologia 3D s'ha utilitzat sobretot per fer prototipatge d'una manera ràpida, principalment per empreses d'automobilisme, però ara està canviant i cada cop més s'està fent servir per a la producció de sèries petites i aplicable a tots els sectors possibles. I Sergi Albert ha vist clar que s'obren moltes oportunitats.

Abans que l'espai obrís portes ja tenien entre mans algun projecte com ara el d'un dispositiu mèdic que ha patentat un facultatiu del Maresme. “En menys de 12 hores va poder produir el seu propi prototip i ensenyar-lo físicament a possibles compradors”, explica Sergi Albert, o també el d'un jove arqueòleg que ha fet una rèplica d'unes plaques egípcies.

L'emprenedor reconeix que aquest espai ha despertat molt d'interès en les empreses de la comarca, que a partir d'ara disposen de més eines per a l'optimització de recursos, “perquè és més barat i ràpid que una producció normal, pel fet que pots crear un prototip i al cap de 24 hores ja el tens a les mans, i fins i tot es pot realitzar el producte final”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.