Emprenedors

Preservar la qualitat dels òrgans

Una spin off crea un dispositiu per traslladar òrgans que es trasplantaran

Ara com ara el 95% dels trasllats d'òrgans per a trasplantament es fan encara en neveres de pícnic, sí les mateixes que fem servir per anar a la platja. Aquestes mantenen en fred els òrgans perquè no perdin qualitat. Transplant Biomedicals, una spin off d'Idibaps que pertany a l'Hospital Clínic de Barcelona, ha creat un dispositiu tecnològic per moure els òrgans des que s'extrauen fins que arriben al receptor que en garanteix una millor preservació.

Com explica el director general de Transplant Biomedicals, Ignasi Heras, les neveres de pícnic han fet molt bé el seu paper fins als anys noranta, quan el donant tenia una mitjana de 30 anys i per tant els seus eren uns òrgans de molta qualitat. Però amb la reducció d'accidents de trànsit i laborals els donants actuals tenen de mitjana uns 60 anys, la qual cosa fa més necessari un sistema de preservació més eficient durant el seu trasllat.

Així que mantenir la qualitat dels òrgans en el temps que triga entre que s'extreuen del donant fins que es trasplanten al receptor és primordial per assegurar l'èxit. I més tenint en compte que la donació d'òrgans només cobreix el 6% de la necessitat existent i que un cop donats sis de cada 10 òrgans no tenen la qualitat suficient perquè s'implantin i es perden o fallen un cop trasplantats. “En un percentatge molt elevat es deu a les dificultats de mantenir la seva qualitat en el trasllat”, diu Heras.

Vist això, la doctora Carmen Peralta, amb una llarga trajectòria cientificomedica en el trasplantament d'òrgans, va trobar en una tecnologia electrònica d'estimulació la manera de conservar la qualitat de l'òrgan. D'aquella troballa va començar a donar forma a un dispositiu que inclogués aquesta tecnologia i va fer un primer pla d'empresa per comercialitzar-lo amb el programa Bioemprenedor21. Poc després Peralta va buscar un perfil més de gestió empresarial que l'acompanyés i en conèixer Heras ràpidament va sorgir la guspira. L'any 2013 van definir plegats el pla de negoci, van patentar la tecnologia i van engegar la màquina. Un any després es va posar a rodar Transplant Biomedicals.

Actualment el dispositiu es troba en fase de desenvolupament entre Barcelona i Holanda, amb un partner especialitzat en dispositius mèdics. “Ara estem centrats en els trasplantaments hepàtics, el següent pas serà desenvolupar nous prototips que s'adaptin a les necessitats de trasllat que té el cor”, explica Heras.De moment, ja han superat els estudis preclínics en què han demostrat que aquesta tecnologia redueix el dany a l'òrgan fins a quatre cops menys que el sistema tradicional. Heras explica que un cop superades les anàlisis clíniques en òrgans humans esperen començar-ne la comercialització l'any 2018.

La inversió per fer realitat el projecte va començar amb les típiques tres FFF (Family, Fools and Friends) i després Caixa Capital Risc els va concedir un préstec participatiu amb capital microcrèdits que juntament amb una firma de capital risc basca van aconseguir aixecar 1,5 milions d'euros. Ara estan a punt de signar una ampliació de capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.