Gran angular

Construmat accelera i entra en l'era digital

La 20a edició del saló fa una forta aposta per les noves tecnologies i la sostenibilitat, uns reptes que el sector haurà d'assumir per poder integrar-se a la indústria 4.0

El saló, més enllà del negoci, pretén generar sinergies i incitar a la reflexió
La innovació del sector se situa per sota de la que es fa en caça o pesca
La innovació és indispensable per mirar el futur amb optimisme
La millora del sector vindrà amb el compromís de tots els agents
El ‘Future Arena', amb 2.000 m², estarà dedicat a les noves tecnologies
L'habitatge encara es troba un 50% per sota de la mitjana europea

BBConstrumat (Barcelona Building Construmat), el Saló Internacional de la Construcció de Fira de Barcelona, no vol perdre el pas de la quarta revolució industrial. Després d'uns anys en què també es va ressentir per la crisi, presenta enguany una edició completament renovada, amb una forta aposta per la digitalització i les noves tecnologies, assumint també el repte que suposa el respecte i la cura pel medi ambient. El saló, que es desenvoluparà entre el 23 i el 26 de maig al pavelló 2 del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, posa 13.800 metres quadrats –un 25% més que en l'anterior edició–a disposició dels 787 expositors –un 27% més que el 2015–, entre directes i indirectes. D'aquesta superfície, més de 2.000 metres quadrats estan dedicats a donar a conèixer les novetats i avenços en materials, noves tecnologies i sistemes de producció, entre altres, que han de portar el sector a formar part de la indústria 4.0.

La construcció vol passar pàgina amb rapidesa després d'una crisi que s'hi va acarnissar especialment: tan sols una quarta part del mercat ha pogut sobreviure a una dècada nefasta, que ha acumulat un 81% de caiguda del ciment, un 86,5% dels maons i teules i un 65% de làmines impermeabilitzants; i en la qual la producció es va contreure entre el 70% i el 80% a Catalunya i al voltant del 75% al conjunt de l'Estat, amb indrets on es va superar una davallada del 80% (País Valencià, Castella-La Manxa, Múrcia, Navarra i La Rioja).

Des que Jacques Cailloux, economista en cap per a Europa del Royal Bank d'Escòcia, va afirmar, el 2011, que “Espanya no té un problema de competitivitat. Té un problema de construcció”, el sector ha millorat la seva situació fins al punt que ja ha deixat de ser el problema principal de l'economia de l'Estat. Les grues es tornen a incorporar poc a poc al paisatge urbà per a la construcció d'habitatge, els inversors immobiliaris han recuperat la confiança en el sector, la rehabilitació ha pres protagonisme, mentre s'ha sacrificat l'obra pública –amb unes xifres un tant emmascarades per les obres de l'AVE, gairebé les úniques d'un volum important que s'estan duent a terme–, per no engreixar encara més el dèficit públic.

Segons Josep Ramon Fontana, director de l'Informe Barcelona Building Construmat, del març del 2017, elaborat per l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (iTeC), “el sector no es recupera més ràpidament perquè no tots els seus components estan en condicions de propulsar la producció”, i només “l'habitatge és el sector que millor està sortint de la crisi, malgrat que es troba un 50% per sota de la mitjana europea”.

Per a Fontana, tot i que les xifres de l'EPA indiquen que el l'any passat es van crear 50.000 llocs de treball, “es va registrar el segon mínim històric en licitacions d'obres públiques, un resultat només superat per l'exercici del 2012, any del rescat”. Per a aquest any 2017, les perspectives, per a Fontana, no són gaire millors, ja que “el pressupost d'inversió del Ministeri de Foment i de Medi Ambient està un 20% per sota dels registres del 2016”.

Repte i oportunitat.

Per impulsar aquesta recuperació, l'equip del BBConstrumat proposa una construcció més tecnològica i sostenible. El sector té ara un repte per assolir amb certa urgència: passar d'una concepció tradicional de la seva activitat a plantejar-la en clau de sostenibilitat i digitalització, tenint en compte tot el cicle de vida complet d'un edifici, des de la planificació, el projecte, la construcció l'explotació i la fi de la seva vida útil, en el qual hi participin de manera coordinada i acompanyada per una nova legislació que ho faci possible.

“La digitalització ens està mostrant un camí desconegut però apassionant, que permet quotes d'eficiència i transparència mai imaginades, nous processos i noves vies de fabricació”, va afirmar Ana Vallés, presidenta del Saló i del Grup Sorigué. Per a ella, “la innovació és absolutament indispensable per mirar el futur amb optimisme. Aquest és el nostre repte però també és la nostra gran oportunitat.”

La inversió en innovació, fins ara situada en nivells absolutament simbòlics, és un dels aspectes en què el sector ha de posar fil a l'agulla. La despesa en innovació en el sector és més de 35 cops inferior a la que es fa en la indústria o els serveis. Les empreses considerades innovadores en la construcció se situen en el 5,8% del total, davant del 23,3% de la indústria, l'11,4% dels serveis o el 7,1% del sector primari.

“La innovació en construcció, exceptuant determinades empreses, se situa en nivells més baixos que la que es fa en agricultura, caça o pesca”, alerta Ione Ruete, directora del saló. Segons dades d'Eurostat del 2014, les empreses que es poden considerar innovadores a la UE se situen en valors d'entre el 50% i el 66%. Aquests percentatges baixen fins al 33,6% a l'Estat i fins al 22,3% si ens referim a empreses de la construcció, mentre al Regne Unit, per exemple, se situen en el 63,7%.

Implicació de tots.

L'escassa industrialització dels processos, l'atomització de la indústria, els sistemes de treball poc col·laboratius, la mà d'obra d'escassa qualificació, la difícil capitalització i valoració del coneixement adquirit o els sistemes contractuals desincentivadors són algunes de les causes de l'escassa tendència a innovar de les empreses. “Aquí, el sector té un gran recorregut de millora, però aquesta es produirà amb el compromís de tots els agents implicats, treballant conjuntament en els tres pilars importants de la indústria: la innovació, el coneixement i el negoci”, assegura Ruete.

BBConstrumat està concebut, segons Vallés, “per generar sinergies, incitar reflexions, facilitar el debat de l'habitatge social, la innovació o l'economia circular, i aportar coneixement més enllà de crear oportunitats de negoci”. El saló “vol crear sinergies que puguin enriquir la construcció global i sostenible”, va reblar Vallés.

Quatre ‘Arenes'.

Així, les noves tecnologies relacionades amb el sector tindran un espai destacat en l'epicentre del saló, el Future Arena, una zona de 2.000 metres quadrats que estarà dividida en quatre àrees: el Showroom, on les empreses participants exposaran els materials i productes més avançats; el Technical Corner, fòrum de presentacions i ponències d'innovació; Start-ups, que disposarà de la col·laboració de 4YFN, la plataforma de start-ups del Mobile World Congress, on es presentaran una selecció de les millors start-ups internacionals del sector; i Centres Tecnològics i Universitats, amb presència de realitat virtual, drons, impressió 3D, internet de les coses (IoT), el BIM (Modelat d'Informació de Construcció, en la sigla en anglès) i diferents prototips d'habitatges sostenibles.

A més, BBConstrumat disposarà de tres grans àrees temàtiques més: l'Industry Arena, el Talks Arena i el Meetings Arena, amb la participació de destacats ponents internacionals. Paral·lelament, Barcelona acollirà esdeveniments relacionats amb el sector, organitzats, entre altres, pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya i el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona.

Un saló molt masculí dirigit per set dones

Ana Vallés, presidenta; Ione Ruete, directora; M. Eugènia Martín, directora de vendes; Anna Vilalta, responsable de promoció i publicitat; Ana Ruíz i Eva Brancharell, gestores comercials; i M. Àngels Cuenca, assistant, conformen l'equip de BBConstrumat, juntament amb Javier Rodríguez, project manager, i Óscar Chamat, gestor comercial. Fer confiança a un equip format per una majoria de dones professionals en un sector tan homenívol com el de la construcció forma part del nou enfocament de BBConstrumat. L'artífex del canvi, Josep Jonàs, director d'Unitat de Negoci de Sostenibilitat i Infraestructura de Fira de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.