Política

La corrupció al PP de Madrid toca Cifuentes

La Guàrdia Civil implica la presidenta madrilenya en el finançament irregular del partit pel cas Púnica

El juge Velasco, però, descarta actuar perquè no hi veu motiu

Provoca una crisi en el govern sustentat per C's

Cristina Cifuentes va ser diputada a l'assemblea de Madrid entre el 1991 i el 2012, dues dècades en què va escalar políticament a l'ombra en primer lloc d'Alberto Ruiz-Gallardón i més tard d'Esperanza Aguirre; però, tot i aquest dilatat passat a l'epicentre del PP de Madrid, havia aconseguit reinventar-se a si mateixa i presentar-se com el rostre de la renovació que alhora es mostra en públic implacable amb la corrupció. Fins ahir. L'actual presidenta de la comunitat de Madrid es veu implicada ara per la Guàrdia Civil en l'escàndol de finançament irregular del PP madrileny derivat del cas Púnica per haver afavorit l'empresari Arturo Fernández (grup Cantoblanco) des de l'assemblea en uns actes que “poden ser constitutius” dels delictes de prevaricació continuada i suborn. El receptor de les sospites, el jutge Eloy Velasco, descarta actuar per ara contra Cifuentes perquè no hi veu cap motiu fonamentat. “No té cap valor jurídic”, es va vantar la presidenta de Madrid en una declaració sense acceptar preguntes.

Des que el juny del 2015 va ser catapultada a la presidència de Madrid amb l'aval de Mariano Rajoy i gràcies a un pacte amb Ciutadans, Cifuentes s'ha desmarcat de l'herència llegada pels predecessors Aguirre i Ignacio González, als quals es vanta d'haver portat a la presó amb la denúncia que està en l'origen de l'operació Lezo.

Mentre ella mira al futur i el seu nom fins i tot cotitza a les travesses com a eventual successora de Rajoy, però, és un episodi del seu passat compartit amb Aguirre i González el que l'amenaça: la presumpta incompatibilitat de l'adjudicació d'un contracte de la cafeteria de l'assemblea de Madrid i el seu paper com a patró de Fundescam i com una de les responsables de campanya del PP regional durant els anys investigats a la Púnica. “Intervenint en valoracions arbitràries”, denuncia la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en l'informe enviat al jutge Velasco. Ras i curt: Cifuentes viu sota sospita per “haver vulnerat la imparcialitat” de la mesa de contractació del Parlament madrileny en “compatibilitzar” la presidència d'aquest òrgan i la pertinença al patronat de Fundescam quan aquesta fundació va rebre 160.000 euros de l'empresari Arturo Fernández (Cantoblanco) que van ser utilitzats per a la campanya regional del PP en les autonòmiques del maig del 2007.

“Tranquil·líssima”

En una declaració al vespre, Cifuentes va avisar que no té por de res. “Tinc la consciència tranquil·la no, tranquil·líssima. Soc una persona absolutament honesta, no ho he de demostrar”, va advertir.

Tot i viure en segon pla de l'empresariat madrileny, Fernández, que va ser el cap de la patronal CEIM del 2007 al 2014, és el cunyat de l'empresonat exlíder de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán i apareix en unes gravacions erigint-se en mitjancer amb el titular de Justícia, Rafael Catalá, vetllant pel futur d'Ignacio González, amic seu i amb qui coincidia a la llotja del Vicente Calderón.

Els investigadors de la UCO van preguntar per Cifuentes a tres imputats i un d'ells, el funcionari Isaac Zubiri –encarregat del concurs– va dir que va ser Cifuentes qui va ordenar canvis per firmar amb Cantoblanco. “Es pot establir, per tant, un possible nexe causal entre la materialització de les aportacions econòmiques detectades i la consecució de pràctiques arbitràries en favor de Cantoblanco”, diu la UCO. El PP governa Madrid amb 48 escons i necessita Ciutadans (17) en cada votació perquè les dretes superen per un vot la suma de PSOE (37) i Podem (27). Si fins ara Albert Rivera es vanta de cobrar-se la dimissió dels imputats, com ahir era el cas del viceconseller de Medi Ambient madrileny, que la investigada sigui Cifuentes posa en crisi Madrid i el rol de C's com a netejador institucional.

Podem aviva la moció de censura

Si bé Podem lidera al Congrés la moció de censura per expulsar Rajoy de La Moncloa, a l'assemblea de Madrid el seu portaveu, Ramón Espinar, ultima una moció de censura per desallotjar Cristina Cifuentes de Sol, seu de la comunitat de Madrid. Espinar va aprofitar les sospites sobre Cifuentes per instar Ciutadans i el PSOE a “reconsiderar” la possibilitat de fer fora el PP. El que anima la moció de censura madrilenya és que Cifuentes té una majoria d'un sol vot amb C's davant el PSOE i Podem. “No hi ha un membre honrat de la màfia”, etziba Espinar a Albert Rivera per sostenir que “Cifuentes no és el mateix que el PP de Madrid”. La moció de censura de Podem necessita l'aval del PSOE i de Ciutadans a la candidata Lorena Ruiz-Huerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.