Opinió

Les empreses milloren però queda molt per fer

El Consell de Cambres de Catalunya acaba de presentar la memòria econòmica de Catalunya que demostra que el 2016 ha estat un molt bon any. Si considerem dos dels temes més rellevants, que són la generació de beneficis i la posició financera, les dades són excel·lents. La rendibilitat del capital és molt alta, ja que ha superat el 12%, i l’endeutament s’ha continuat reduint. Entre els factors que expliquen les bones dades, cal destacar el producte interior brut, que va créixer un 3,5% a Catalunya, per sobre del creixement espanyol i europeu. Això es deu a la bona marxa tant del mercat exterior com del mercat interior.

Però aquestes bones dades no han de fer perdre de vista que hi ha temes en què hem de millorar. Em refereixo essencialment als dos temes següents. En primer lloc, la R+D+I. Catalunya està invertint en aquesta matèria el 1,5% del PIB, i tot i que a l’Estat espanyol és més baix (1,2%), cal recordar que l’objectiu de la Unió Europea per al 2020 és arribar al 3%. Per tant, cal augmentar, i molt, l’aposta per la R+D+I ja que és la millor garantia de la competitivitat futura.

L’altre tema és l’ocupació. Sens dubte, està evolucionant molt bé. Recordem que el 2013 l’atur era del 22% i ara és del 15%. A més, es calcula que a final del 2018 pot estar per sota del 9%. Però aquestes bones dades no ens han de fer perdre de vista que l’índex d’atur continua sent molt alt. Una altra dada positiva és que ha augmentat el pes de l’ocupació més qualificada (les ocupacions tècniques i científiques representaven el 25,7% del total de l’ocupació de l’any 2011, el 2016 han arribat al 29,3%). Per altra banda, un dels grans reptes de la nostra economia és reduir la precarietat, ja que l’augment de l’ocupació es dona sobretot amb treballadors no fixos. El fet que això hagi anat acompanyat de la reducció de les despeses de personal per treballador posa de manifest que cal aconseguir que la millora de les empreses arribi més a les persones que hi treballen. El fi últim de l’economia és millorar el benestar de la població i això requereix avançar en la qualitat de l’ocupació.

En conclusió, ens hem de felicitar per la bona marxa de l’economia, però cal continuar treballant de valent per millorar la nota de les assignatures pendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.