Economia

turisme

reconeixements

Els hostalers gironins culpen l’intrusisme de la turismofòbia

La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona celebra a Masarac el quarantè aniversari davant de més de 600 convidats

Entreguen diplomes a una cinquantena d’antics membres de la junta directiva

L’intrusisme dels establiments il·legals com a factor que genera turismofòbia; la importància del sector turístic per al desenvolupament del país; una temporada d’estiu que es normalitza, si bé no hi té cabuda l’eufòria; la falta d’inversions al territori, i el replantejament dels models turístics. Aquests van ser alguns dels aspectes destacats pel president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, durant el seu parlament en la 14a edició del Dia Mundial del Turisme, celebrat ahir al castell de Biart, a Masarac. Davant d’uns 600 assistents, la majoria dels quals empresaris del sector, però també representants institucionals de diverses administracions i de les patronals gironines, Escudero va enumerar les principals preocupacions d’aquesta federació, que agrupa més de 1.500 empreses del sector i que enguany celebra el seu 40è aniversari. Per aquest motiu, un dels actes destacats d’aquesta celebració va ser l’entrega d’una placa a onze empresaris representants de cadascuna de les onze associacions que formen l’organització, així com a 49 antics membres de la junta directiva.

La celebració del Dia Mundial del Turisme va començar a mig matí al castell de Biart, amb l’arribada de tots els convidats, tant empresaris turístics com representants polítics de diverses formacions, que van seguir el programa previst sense que en cap moment es fessin referències públiques a la situació de tensió que hi ha aquests dies al país. Un any més, hi va haver animació musical i enguany fins i tot hi va intervenir el tenor Jesús Piñeiro Guibernau. Abans dels parlaments, també es va guardar un minut de silenci per les víctimes dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils i, precisament, Antoni Escudero va obrir el seu parlament recordant aquests fets i expressant el suport dels hostalers a la població de Ripoll. Tot seguit, va enumerar les reivindicacions del sector, entre les quals va destacar la regulació dels establiments il·legals. “L’administració ha d’actuar amb contundència a l’hora de fer complir la llei. No només amb el turisme, també amb el top manta, que afecta el petit comerç.” I hi va afegir que, si no hi ha un registre oficial d’establiments il·legals, no es pot saber quants turistes hi ha als municipis. “Si no es regula, podem morir d’èxit.”

Per la seva banda, el conseller d’Empresa, Santi Vila, va assenyalar que, en algunes “societats, consistoris, comarques i territoris, les externalitats negatives del turisme, que hi són, potser no s’han sabut gestionar prou bé” i que alguns “problemes relacionats amb el civisme i la convivència sovint ha estat més còmode atribuir-los al turisme per no haver, en definitiva, de gestionar-los”.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va insistir en la necessitat de donar un missatge positiu del turisme. “Catalunya és un país que viu i treballa pel turisme, i les administracions l’hem de defensar sense complexos”, va dir. I hi va afegir que “el que ha passat aquest estiu s’ha de denunciar” per no malmetre un sector que fa molts anys que treballa. Vila també va aprofitar per reclamar al govern català que vetlli perquè els diners recaptats per la taxa turística s’inverteixin en el mateix sector, ja que, segons va dir, “hi ha municipis que no ho fan”.

LES FRASES

Ha estat una bona temporada, com la de l’any passat, però l’eufòria i els missatges sensacionalistes mostren un escenari que no és real
Els establiments il·legals malmeten el sector i provoquen el que volem evitar: [...] la turismofòbia
Antoni Escudero
president de la federació d’hostaleria

Homenatge empresarial

La celebració del 40è aniversari de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, constituïda el 1977, va servir ahir, en paraules d’Escudero, per fer “un reconeixement a aquesta gran família, que durant 40 anys ha treballat perquè el sector sigui reconegut arreu del món.” “Som la veu d’un sector que és la gallina dels ous d’or de la nostra economia”, va dir el president de la federació, que va agrair a tots els empresaris “el servei que han prestat col·laborant en el benestar i el desenvolupament del país.” Així mateix, membres de la junta actual i representants institucionals van expressar el seu agraïment, un per un, a diversos empresaris. Així, cada associació de la federació va entregar una placa a un empresari que havia escollit prèviament. Es va reconèixer la tasca de Josep Maria Molist, Lluís Fernández, Montse Closas, Benito Díaz, Joaquim Rabassa, Antoni Creus, Lluís Puig, Francesc Rovira, Isauro Meno, Antònia Bernades i Assumpta Fort. A més, la federació també va voler reconèixer 49 antics membres de la junta directiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.