Empreses

Intel·ligència artificial per desxifrar la lletra de metge

Asho i el seu soci tecnològic Atomian treballen en el desenvolupament d’un sistema que permeti automatitzar la tasca de codificació de les altes mèdiques

L’ICS està immers en la renovació del sistema amb què codifica malalties i procediments

El repte és majúscul: desenvolupar un sistema informàtic basat en la intel·ligència artificial capaç de traduir les altes mèdiques que redacten els metges i destriar-ne la informació útil, és a dir, la malaltia o les malalties del pacient i quins tractaments i proves li han estat aplicats per, finalment, assignar un codi d’acord amb una classificació internacional.

Aquest és el repte de l’empresa catalana Asho, que des del 1994 es dedica a la codificació hospitalària, una pràctica poc coneguda pel gran públic, però d’una gran importància en el sector sanitari. El fet d’assignar un guarisme alfanumèric a cada malaltia i a cada procediment permet, per exemple, fer estadístiques de morbiditat i establir comparatives entre territoris i països. Però també té una lectura econòmica, perquè al final cada codi s’associa a la despesa que representa i esdevé una eina bàsica de gestió per saber els costos per malalt i per assignar recursos als centres.

Inversió en tecnologia.

Els hospitals tenen departaments de documentació que fan aquesta tasca, però la poden descarregar totalment o parcialment en empreses externes com ara Asho, que té en la prestació d’aquests serveis la seva principal font d’ingressos. Per això Asho ha invertit des de fa anys en el desenvolupament de sistemes informàtics que automatitzin al màxim aquesta rutina. Fins ara, gràcies a eines de machine learning (‘aprenentatge automàtic’) els programes són capaços de proposar codis a partir de les descripcions que introduïa un documentalista, que prèviament havia de desxifrar els informes dels metges.

Per anar un pas més enllà, Asho i el seu soci tecnològic Atomian, una firma catalana de solucions tecnològiques per a empreses, han començat a explorar la intel·ligència artificial per tal que el mateix sistema sigui el que faci aquesta tasca de desencriptar les altes mèdiques.

Progrés revolucionari.

“Si ho aconseguim serà un canvi de paradigma en el mercat”, assenyala Carlos Sevillano, responsable comercial de la firma. No és per a menys, perquè el producte revolucionaria la manera com fins ara s’aborda aquesta activitat: fent un ús intensiu de mà d’obra especialitzada, ja que involucra molts professionals, sovint metges.

El moment és especialment oportú, perquè la Classificació Internacional de Malalties (CIM o ICD, en anglès) que fa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estat revisada recentment i els diferents sistemes sanitaris s’hi estan adaptant. El canvi és substancial, segons explica Ruth Cuscó, gerent d’Asho, perquè dels 17.000 codis de l’anterior versió, s’ha passat a 140.000 de l’actual, la número 10, molt més precisa, exhaustiva i que incorpora els avenços que s’han produït en medicina, que han fet augmentar la casuística. L’Institut Català de la Salut (ICS) ha decidit fer aquest canvi enguany -està en marxa des del gener passat- i això ha comportat una feina addicional a Asho, que treballa per a 35 hospitals públics i privats de Catalunya i de tot l’Estat. La firma catalana va facturar l’any passat prop d’1 milió d’euros i per a enguany preveu un increment al voltant del 30%. De fet, en les darreres setmanes ha guanyat un concurs públic de la Generalitat per codificar més de 61.000 altes dels centres de l’ICS, durant un any i per valor de 200.000 euros. També ha signat altres contractes menors amb diversos hospitals públics.

Ruth Cuscó explica que en aquests concursos se solen presentar un parell d’empreses, que són les que tradicionalment s’han repartit el mercat, però que l’aposta per la tecnologia que Asho està fent els està proporcionant un avantatge competitiu. En els darrers anys, també havien proliferat les firmes petites al rebuf de l’increment d’activitat, però han anat desapareixent.

Mig milió d’altes.

En més de dues dècades de vida, Asho ha codificat més de 8 milions d’altes mèdiques en 500 projectes, cosa que suposa una mitjana de 350.000 altes a l’any. Ara bé, la previsió per a aquest 2018 és arribar al mig milió d’altes gestionades.

ASHO

Facturació
1,2 M€
Treballadors
13
Any de fundació
1994
Asho va néixer com una spin-off d’una empresa de gestió d’arxius hospitalaris. La seva dedicació principal és la codificació clínica, però també imparteix formació, fa auditories i validacions i comercialitza el programari que elabora. Disposa d’una plantilla de tretze treballadors, però té molts professionals autònoms que treballen segons la feina.

Codificació hospitalària

La codificació hospitalària és la normalitació internacional del llenguatge clínic. Es tracta d’una classificació que permet convertir la terminologia que utilitzen els facultatius en un sistema de números i de lletres. D’aquesta manera, cada malaltia, diagnòstic i procediment té un codi, identificable a qualsevol part del món. Aquest llenguatge precís té funcions estadístiques, però també de control de qualitat del servei o de gestió dels recursos de la sanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.