Economia

Toc d’alerta del comerç per l’afebliment del consum

Comertia atribueix la baixada de les vendes a la caiguda de la renda disponible de les llars

Denuncia la “competència deslleial” dels gegants d’internet i els manters

L’encariment de l’habitatge, l’augment de preu dels combustibles i l’auge dels crèdits al consum, que impliquen una despesa mensual afegida en un context de sous baixos, semblen conjurats per afeblir la renda disponible de les llars, fins al punt que, segons dades difoses ahir per l’associació Comertia, les vendes del petit comerç van caure un 1,2% al setembre en relació amb el mateix mes del 2017.

El president de l’associació, Germán Cid, va indicar que des del segon quadrimestre de l’any passat les vendes han anat a la baixa i que el lleu increment de l’1,5% registrat en el tram del maig a l’agost d’aquest any és el més baix dels últims cinc anys. Si no canvia la tendència, va alertar, es poden registrar percentatges negatius i l’atonia persistirà “fins que pugin els salaris”.

El líder de Comertia va explicar que els establiments més afectats al setembre van ser els de moda, on la facturació es va escurçar gairebé un 10%, “probablement per la climatologia”, seguits a una certa distància per les botigues del sector dels complements personals i de la restauració, amb retrocessos aproximats d’entre el 2% i el 3%. Per contra, alimentació i equipaments per a la llar van tenir més èxit, segons Cid, perquè “la influència dels pisos turístics decanta el consum cap als mercats i en resta a la restauració”.

Tot i la corba baixista que marca l’indicador de Comertia, Cid es va mostrar “optimista” i de cara a l’octubre va preveure un increment del negoci en un 3,7%.

Comertia, que aplega empreses familiars del sector del retail amb un mínim de tres punts de venda i 3 milions de facturació, indica, però, que, entre els seus associats, un 72% estan notant la desacceleració mentre que tan sols un 28% declaren no tenir-ne constància. Entre els temes que més preocupen el sector hi ha la “competència deslleial” dels gegants de la venda en línia, com ara Amazon, que, va denunciar Cid, “operen amb la fiscalitat de països estrangers molt més suau que la d’aquí, tot i que fan ús de les nostres infraestructures”. En el cas d’Amazon, Cid va reclamar també que l’administració aclareixi quins ajuts públics es van concedir per a les instal·lacions logístiques que Amazon ha posat a la venda al Prat de Llobregat. Finalment, Comertia va lamentar que no es doni solució al cas dels manters, el negoci dels quals, van dir, pot restar fins a un 50% del negoci de determinades botigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.