Opinió

Bones notícies tecnològiques

Entre el 2008 i el 2017 en els serveis intensius en coneixement l’ocupació ha augmentat en 117.000 llocs de treball (un 11,3 % de creixement en termes relatius), dels quals 24.000 són d’alt nivell tecnològic (‘HT KIS’, ‘High tech knowledge-intensive services’, en anglès). Aquests darrers serveis són els que més creixen, un 25,9 %, és a dir, 14 punts percentuals per sobre del creixement mitjà a la zona euro. L’ocupació neta en la manufactura industrial d’alt nivell tecnològic també creix a Catalunya en aquest període, un 10,5 %, al davant d’uns resultats negatius a Europa

L’oficina estadística de la Unió Europea (EUROSTAT) publica dades sobre el volum d’ocupació, classificades per sectors i tipus d’activitat, que confirmen l’embranzida que estan prenent a Catalunya les activitats que requereixen més coneixement i tecnologia incorporada.

És una notícia molt positiva, perquè mentre veiem que el volum total d’ocupació a Catalunya ha disminuït un 8,5% entre el 2008 i el 2017, l’evolució de l’ocupació en serveis intensius en coneixement i en manufactures industrials d’alt nivell tecnològic ha fet un salt endavant important. De fet, aquestes activitats són les úniques que han creat ocupació neta a Catalunya, mentre que es reduïa en la resta de sectors. Així, entre el 2008 i el 2017 en els serveis intensius en coneixement, l’ocupació ha augmentat en 117.000 llocs de treball (un 11,3 % de creixement en termes relatius), dels quals 24.000 són d’alt nivell tecnològic (HT KIS, High tech knowledge-intensive services, en anglès). Aquests darrers serveis són els que més creixen, un 25,9 %, és a dir, 14 punts percentuals per sobre del creixement mitjà a la zona euro. L’ocupació neta en la manufactura industrial d’alt nivell tecnològic també creix a Catalunya en aquest període, un 10,5 %, al davant d’uns resultats negatius a Europa.

Per tant, la valoració de la dinàmica de l’ocupació més tecnològica és clarament positiva i les perspectives que s’indiquen van en aquesta mateixa línia, com mostra el dinamisme del món de les start-ups tecnològiques, l’èxit de Barcelona com a centre de tecnologia mòbil i l’aposta pel desenvolupament de la tecnologia 5G. Aquest ecosistema fomenta que moltes empreses multinacionals estiguin localitzant centres tecnològics a Catalunya, fet que se suma a projectes importants com l’anunciat recentment de la seu de la fira líder mundial d’audiovisual amb vista al 2020.

En relació amb els resultats estatals, tant si ens centrem en els serveis intensius en coneixement, com en el d’alt nivell tecnològic, el balanç de Catalunya és molt més positiu, i la novetat és que també ho és en relació amb els resultats obtinguts per la comunitat de Madrid, amb un creixement molt més elevat a Catalunya. Cal no oblidar que Madrid és una de les capitals d’estat de la UE on els serveis intensius en coneixement tenen més pes a causa de la concentració de serveis públics i de seus de grans empreses. Això explica al mateix temps que en altres localitzacions de l’Estat el pes d’aquests serveis, que són els que aporten més productivitat i tenen salaris més elevats, sigui inferior. A Catalunya, malgrat l’evolució positiva dels darrers anys, el pes d’aquests serveis també està per sota de la mitjana europea i a molta distància de Madrid. Aquesta diferència es veu en part limitada pel fet que a Catalunya el pes de la manufactura industrial d’alt i mitjà nivell tecnològic és comparativament més important.

D’acord amb aquestes dades es pot concloure que l’economia catalana està encarant positivament el repte de la nova revolució tecnològica que ve de bracet de la digitalització, i això ens permet ser optimistes sobre el futur tecnològic de Catalunya. En qualsevol cas, malgrat aquestes bones notícies, cal no ser gaire complaents i continuar treballant de valent en aquest sentit perquè encara hi ha un important camí per recórrer. La carrera tecnològica va en paral·lel a la potència innovadora. I els indicadors d’innovació de la Comissió Europea (Regional Innovation Scoreboard, RIS) palesen que en termes d’innovació estem lluny de les regions capdavanteres, amb un lloc dins del rànquing regional que situa Catalunya en una posició mitjana baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.