Gran angular

La Pimec alça les dones per la igualtat a l’empresa

El I Congrés Internacional Dona i Empresa impulsa la creació de la Confederació de Dones Empresàries

La bretxa salarial total a Catalunya és del 24%, 11,7 punts menys que a l’Estat

El naixement de la primera acceleradora de pimes, que ha d’ajudar a donar sortida a la innovació –sobretot la impulsada per dones–, i la creació de la Confederació de Dones Empresàries de Catalunya, que neix amb l’encàrrec de posar un enfocament més femení en l’àmbit de l’empresa, són les dues eines que han nascut en el si del I Congrés Dona i Empresa, organitzat per la Pimec el 21 i 22 de novembre, al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Més de 230 empresàries, membres d’associacions, representants sindicals i patronals, i expertes internacionals en les àrees tractades en la trobada van treballar per donar solució a les problemàtiques que envolten la dona professional des del punt de vista de la bretxa salarial, la innovació, l’apoderament i la internacionalització.

“L’acceleradora l’hem de crear, sobretot, perquè ha de vetllar pels projectes liderats per dones”, va explicar Iolanda Piedra, presidenta de la comissió Dona i Empresa de la Pimec, alma mater del congrés. Va destacar el fet que “el 52% de la població són dones i, entre aquestes, el 80% decideix què s’ha de comprar i què no. Per tant, aquest poder de decisió també hauria d’estar representat en les empreses i hauríem de veure més dones gestionant equips”. Per Piedra, “la revolució actual és la de la dona”.

Tan sols vuit mesos han transcorregut des que el president de la Pimec, Josep González, va fer l’encàrrec a Piedra de treballar des de la patronal per impulsar la igualtat de la dona dins de l’empresa i la celebració del congrés. “Hem redactat moltes conclusions i cadascuna d’aquestes és realment estimulant, però ara fa falta posar-les en pràctica”, comenta. De moment, la comissió que presideix ja ha demanat al president de la Pimec que sigui la mateixa patronal la que lideri la creació de la primera acceleradora de pimes, on la dona ha de tenir una atenció especial. “Hem d’unir innovació i experiència, aproximar i retenir el talent en el teixit industrial i comercial del país”, rebla.

Calendari i pressupost.

En les conclusions del congrés es va reclamar també una partida pressupostària per desenvolupar les idees sorgides durant les dues jornades i un calendari d’actuacions. “Des de la comissió Dona i Empresa de la Pimec posarem els mecanismes de seguiment i elaborarem informes dels treballs que es vagin fent”, indica.

Mans a l’obra. Amb els sindicats, Piedra vol treballar la qüestió de la bretxa salarial, dissenyar un sistema per fer cada vegada menor i més transparent la diferència i dubta de continuar amb la política de quotes. “La que ha dut a terme França li ha permès superar el 30% de dones presents en els consells d’administració, però la majoria d’elles no viuen el dia a dia empresarial i, per tant, els homes continuen prenent les decisions”, explica, alhora que admet que el camí que ha de portar cap a la igualtat de gènere a l’empresa no és senzill.

Les xifres sobre la bretxa salarial (preu/hora de feina) se situen en una mitjana del 14,3% a Catalunya, del 14,9% a l’Estat espanyol i del 16,3% a la UE. “No són tan terribles”, diu. Tanmateix la gravetat l’ofereixen les xifres de la bretxa salarial total, tal com va indicar Eva Perea, rectora de la Universitat Abat Oliba CEU. En aquesta, Catalunya anota el 24%; l’Estat espanyol, el 35,7%, i la UE, el 39,7%. “Aquest decalatge porta la dona a ser ferma candidata a situacions de risc de pobresa i d’exclusió social”, afirma Piedra.

La bretxa salarial total, va explicar Perea, observa qüestions que van més enllà del preu/hora, en què ja hi ha diferències, i ens trobem amb decalatges espectaculars quan s’analitza el gènere d’aquells que ocupen els treballs menys remunerats i/o a temps parcial. Aquí el nombre de dones supera de molt el d’homes, tot i estar igual de preparades.

La màxima responsable de la comissió Dona i Empresa de la Pimec posa l’exemple de la composició dels consells d’administració de les empreses. Destaca que de les 1.347 persones que conformen els comitès executius de les companyies cotitzades, tan sols 258 són dones, un 19,15%, “quan la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) es va marcar l’objectiu del 30%; manquen 415 conselleres: 118 a l’Íbex i 297 a la resta de cotitzades”.

Paral·lelament, Piedra reclama també un canvi cultural que s’iniciï ja a l’escola, tot i que admet que aquest necessita temps per interioritzar-se. Insisteix, però, que allò que s’ha de prioritzar “és el talent, que no depèn del sexe de la persona; actuar en xarxa; establir normatives d’obligat compliment, i donar visibilitat tant a qui apliqui bones pràctiques com a qui no ho faci”.

Projecte europeu

Enpowa, ajuda al finançament

Durant el congrés, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va anunciar la iniciativa Enpowa, que impulsa el govern català: un projecte que ha de facilitar l’accés de les emprenedores al finançament europeu en l’àmbit de la innovació. “Volem augmentar la ràtio de participació de dones fundadores, conselleres delegades o directives de pimes que es presenten a l’SME Instrument de la Comissió Europea, ja que ara per ara només l’11% dels projectes que es presenten estan liderats per dones”, va explicar Chacón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.