Empreses

Better Care no deixa escapar cap dada mèdica

La plataforma integra i relaciona els senyals procedents d’aparells mèdics connectats als pacient Harmonitza diferents llenguatges informàtics

La tecnologia aplicada a la salut i les necessitats clíniques dels professionals per millorar el tractament del pacient és l’objectiu de la innovació desenvolupada per Better Care, una empresa emergent que va néixer el 2010 en l’ecosistema de Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. Quatre anys van transcórrer fins que l’empresa vallesana va disposar del primer prototip del producte que ara posa en el mercat, BC Link, la primera plataforma en el món de connectivitat i interoperabilitat entre aparells mèdics connectats a malalts crítics.

“De fet, tot va començar fa deu anys, per una necessitat clínica”, comenta Lluís Blanch, president de l’empresa, metge de cures intensives al Parc Taulí i també director d’investigació i innovació a l’I3PT del mateix centre. “Els malalts greus, sigui quin sigui el seu motiu d’ingrés hospitalari, estan rodejats d’aparells que indiquen de manera permanent les seves constants vitals, unes dades d’extrema importància per determinar el tractament que fins ara es perdien si no estaves als peus del llit, anotant-les. A més, sovint es produeixen canvis sobtats en aquestes constants, en qüestió de segons, que cal tenir controlats”, explica Blanch.

Un gran repte.

Després d’estar un temps als Estats Units i el Canadà, Blanch va plantejar el gran repte a Bernat Sales, enginyer informàtic i CEO de la companyia: la necessitat de poder disposar de totes les dades, la seva integració i interoperabilitat. La principal dificultat radicava a unificar la ingent informació que prové d’aparells de diferents fabricants, que utilitzen llenguatges informàtics diversos, no compatibles entre si. “Havíem de crear una plataforma que unifiqués totes aquestes dades, bilions de senyals, les emmagatzemés i les interpretés a través d’algoritmes intel·ligents, i que ens fos possible consultar-les en qualsevol moment, des de qualsevol lloc i dispositiu. I ho hem aconseguit”, afirma.

Blanch i Sales, juntament amb Jaume Montanyà, també enginyer informàtic i cap d’R+D de l’empresa; Gaston Murias, metge de cures intensives a l’hospital Britànic de Buenos Aires i assessor científic de Better Care, i Glòria Palomar, economista, van fundar la companyia i es van posar a treballar en el desenvolupament de BC Link i dels algoritmes que permetrien als professionals fer diagnòstics més acurats de cada pacient. En l’equip fundador, s’hi van afegir Josepa Blanch, com a assessora financera; Umberto Lucangelo, anestesiòleg, com a assessor científic, i Antonio Sánchez-Cordero, com a assessor sènior.

“La plataforma, accessible a través d’un web, ens diu tot allò que està passant en temps real. Hem estat capaços de crear un algoritme intel·ligent que integra les dades i les interpreta, que crea alertes per als professionals i que introdueix automàticament tota la informació en la història clínica del pacient”, explica Sales, que assegura que “la plataforma és única en el camp de la salut digital”.

Tecnologia validada.

“Treballem amb dades massives, algoritmes, machine learning i, aviat, intel·ligència artificial. El nostre programari és transparent i gens invasiu. L’integrem en els diferents sistemes d’informació hospitalaris, de manera que els professionals no han de variar la seva manera de treballar però disposen de tot el que els cal saber de l’evolució clínica dels pacients”, indica Sales, que explica que en els últims tres anys l’empresa ha concentrat esforços a obtenir les certificacions per a BC Link de l’FDA nord-americana i l’ISO europea.

La innovació mèdica de Better Cares està validada per diferents centres nacionals i internacionals. A hores d’ara, BC Link està integrada en múltiples àmbits dels sistemes d’informació dels hospitals Clínic, la Vall d’Hebron o la Fundació Althaia, a Manresa. “Estem en diverses unitats hospitalàries, des de l’UCI fins a reanimació, semiintensius i intensius, i ara entrarem a sales d’operacions al centre Althaia”, explica Blanch.

En l’àmbit de recerca, treballen amb el Massachusetts General Hospital de Boston, la Universitat de Toronto i centres del Brasil, França i Egipte, i obtenen també el reconeixement de les principals publicacions mèdiques.

Enguany serà clau per a Better Care i BC Link. Posant a punt l’estructura per abordar el mercat, ja treballen intensament en un model predictiu d’atenció al pacient. En sentirem a parlar.

Futur

El fruit de la passió

Són apassionats de la recerca. Mai van pensar que acabarien tenint un producte que es podria comercialitzar. “Volíem una eina per millorar el tractament del pacient”, comenta Blanch. Moltes hores d’investigació, aportacions econòmiques pròpies i algun ajut públic, i deu anys de cursa pel desert que han convergit en una patent única en el món. La perseverança és el punt més fort de l’equip de Better Care, ara embrancat a tancar acords que aportin múscul a la nova etapa que ha encetat de l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.