Opinió

‘Fintech’ i impostos

Com cada any, amb l’arribada de la primavera s’inaugura la campanya anual dels impostos sobre la renda i el patrimoni. Concretament, des del 2 d’abril ja es troba disponible al lloc web de l’Agència Tributària l’aplicació informàtica que permet consultar l’esborrany i realitzar la declaració dels dos impostos.

En aquest sentit, un dels reptes que els contribuents hauran d’adreçar durant aquest període serà la interpretació i la justificació de l’encaix de la normativa tributària envers els rendiments derivats d’inversions relacionades amb les tecnologies fintech.

En particular, crida l’atenció la progressiva tendència general en aquests nous tipus d’inversions, com ara les plataformes de crowdlending o crowdfunding immobiliari i la compravenda de criptomonedes, incloent-hi la venda dels tokens rebuts com a conseqüència d’airdrops o les criptomonedes derivades de la bifurcació de diverses blockchains (forks), així com els retorns derivats de la inversió en ICO (ja s’hagin bescanviat els tokens per diners fiats, per stablecoins o per altres criptomonedes). Alhora, també cal tenir en compte la proliferació de plataformes en línia que permeten acudir col·lectivament a rondes de finançament d’empreses emergents (equity crowdfunding) -amb les implicacions fiscals que se’n deriven tant en els processos d’inversió com en els de desinversió, respectivament-, així com la proliferació de robo-advisors programats per gestionar automàticament carteres d’inversió vinculades a la rèplica d’índexs borsaris (index investing).

Cal assenyalar que aquests tipus d’inversions alternatives es fonamenten en lògiques completament divergents als productes financers o bancaris habituals, alhora que per la seva novetat fenomenològica posen de manifest que la normativa fiscal no sempre es troba adientment adaptada a les innovacions tecnològiques o financeres.

Per aquesta raó, tot i que ja s’ha obert el termini per presentar la declaració, és raonable confiar que durant els pròxims mesos es publicaran diverses resolucions de la Direcció General de Tributs (DGT) tot matisant i aclarint els criteris de l’Administració Tributària envers aquest tipus de qüestions, per tal que els contribuents que hagin realitzat inversions d’aquest tipus disposin d’instruccions més clares de com procedir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.