Política

MARGARITA DE ARQUER

ALCALDABLE DE JUNTS PER SALT

“Cal un control exhaustiu de les ocupacions”

Proposa oficines d’atenció al ciutadà als llocs de la vila on hi ha més queixes

Volen potenciar ‘Passadissos nets, passadissos segurs’

Llicenciada en biologia i experta en salut pública. Té 65 anys i es va jubilar el 5 de maig passat. Al llarg de la seva trajectòria professional va ser directora de laboratoris, també professora i, des del 1984, va treballar a l’Ajuntament de Girona. Explica que és de Salt “de soca-rel”: “Visc a la casa on vaig néixer, al Veïnat.” Va ser regidora del PSC entre el 1992 i el 1995, i del 2007 al 2011.

“Posar ordre.” És la idea del lema de la candidatura de Junts per Salt, encapçalada per Margarita de Arquer. Destaca que, primer de tot, volen resoldre els problemes directes que afecten els veïns. “D’entrada, cal incidir en les qüestions i necessitats que els ciutadans ens han anat manifestant, ja que ens hem reunit amb moltíssima gent del poble”, hi afegeix la candidata de la formació amb vista a les municipals.

Què va pensar o sentir quan li van fer la proposta d’encapçalar Junts per Salt?
El 2011 vaig decidir descansar un temps de la política, tot i que vaig continuar implicada al poble. Jo vaig estar en el seu moment al PSC catalanista, però les coses van anar canviant, i Junts per Salt em va proposar l’any passat si volia ser la candidata. És un partit en el qual em sento comodíssima. Vaig fer una reflexió personal i familiar, i vaig decidir que sí. Coincidint amb el fet que em jubilava, vaig pensar que seria un bon moment per aportar el meu granet de sorra. Tinc experiència política, perquè havia estat regidora, i experiència professional, ja que conec bé l’administració pública. I lògicament, per intentar millorar Salt, on veus que les coses es van degradant.
Com van confeccionar la candidatura?
He tingut plena llibertat per formar la llista. Volia gent que visqués a Salt, ja que és important que les persones resideixin al lloc en el qual fan política. També volia gent que tingués experiència política, com ara els regidors Anna Fusté i Josep Valentí, i d’altres que no. I sobretot amb una solvència professional: gent formada, amb vocació de servei públic i il·lusionada per transformar el Salt actual.
El programa, com l’han estructurat?
Els eixos són: serveis a les persones, gent gran i serveis socials; medi ambient; salut pública (protecció i promoció de la salut); cultura, tradicions i promoció de la ciutat; participació ciutadana; urbanisme; seguretat i convivència; mobilitat; esports; educació i formació; joventut; habitatge i serveis urbans. Hem intentat fer un programa clar, que inclou 94 accions. L’essencial és millorar la qualitat de vida de la gent, fer polítiques centrades en les persones i en el seu benestar.
En urbanisme, veig que una de les idees és una brigada d’intervenció ràpida.
Sí, ens agrada tenir solucions ràpides i treballar el dia a dia. El que no pot ser és que la gent es queixi d’alguna cosa, com que hi ha un forat, i que vagin passant els dies, vagin passant els dies... Quan hi hagi algun cas puntual, actuarem de la manera més immediata que puguem. Que les coses no quedin mortes. També apostem per un pla de manteniment anual, perquè hi ha molts carrers abandonats. Hi ha gent que ens ho diu i que té tota la raó. I calen voreres àmplies per poder facilitar la mobilitat; millores en asfaltatge i anar fent manteniments preventius per evitar que les coses es vagin deteriorant.
I pel que fa a l’habitatge?
Insistirem enormement per tenir més suport de la Generalitat. Amb l’antic govern municipal hi havia 78 pisos ocupats el juny del 2015, i a l’octubre del 2018 n’eren 465. I ara crec que encara hi ha més ocupacions; diuen que se superen les 500. L’ocupació de pisos ha d’estar molt controlada i s’han de fer actuacions contundents. Està clar que la gent ha de tenir un habitatge digne, però ens preocupen molt els casos conflictius. En alguns, fins i tot hi ha màfies al darrere. I tenim un problema d’efecte crida perquè sembla que a Salt sigui fàcil ocupar pisos. Ho volem tallar i evitar que n’hi hagi més. No podem dir que traurem tots els pisos ocupats, però sí que farem un control exhaustiu de les ocupacions i evitarem que se’n facin més. A banda d’això, s’ha de potenciar la borsa de lloguer social; reestructurar l’oficina local d’habitatge i dotar-la de més recursos.
Imagino que l’educació és un altre repte?
Tant en educació com en serveis socials hi ha d’haver un consens dels grups polítics i fer intervencions conjuntes. Ha de millorar la gestió de l’escolarització i calen mesures per combatre la segregació escolar. Des del municipi podem fer propostes, però també és necessària la implicació de la Generalitat. I s’ha de tenir en compte l’estat de les instal·lacions. Hi ha instituts on fa 10 anys que no s’ha fet res. Hem de tenir els edificis en condicions, invertir en reformes i millores.
Un altre tema destacat és el desenvolupament urbanístic del sector sud.
Sí, estem il·lusionats a poder desencallar d’una vegada el sector sud perquè sigui un pol industrial important; on també hi hagi un clúster sociosanitari, amb les facultats de medicina i infermeria, i una escola bressol. Volem fer un pla de millora i potenciació del comerç de proximitat; instal·lar en llocs visibles de la via pública panells electrònics, en els quals s’informi de les activitats al poble, i revisar algunes zones verdes d’aparcament per comprovar si són necessàries o si s’han fet només amb ànim recaptatori.
Aquest mandat hi ha crítiques relacionades amb la neteja. Què en pensa?
L’any passat es va implementar el nou contracte de neteja. Considerem que els contenidors que es van escollir no són els adequats i que des de l’Ajuntament s’hauria de tenir una mica més de control sobre el servei. També s’han de racionalitzar els horaris de la recollida. Hem proposat un equip d’intervenció immediata per a la recollida d’escombraries i la neteja que es fa al voltant dels contenidors. Al poble hi ha una sensació d’inseguretat i de deixadesa. Lògicament s’han fet coses, però el govern municipal (ERC i IpS-CUP) ha donat una imatge d’improvisació contínua.
Quines idees inclouen en seguretat?
Volem ampliar la plantilla de la policia local; la implantació de la figura d’agents de suport a la policia; apostar per la de proximitat; crear petites oficines d’atenció al ciutadà als llocs del municipi on hi ha més queixes i instal·lar més càmeres de videovigilància i lectors de matrícula. Potenciarem el programa Passadissos nets, passadissos segurs, que funcionava molt bé; mirarem de tenir més agents cívics i educadors de carrer, i millorarem la il·luminació en determinades zones del poble per afavorir la seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.