Empreses

La impressió 3D d’HP capgirarà la producció industrial

Fabricació digital. La multinacional inaugura el centre d’excel·lència d’aquesta tecnologia a Sant Cugat del Vallès. Investigació. La innovació està centrada en automoció, indústria, salut i consum

La multinacional nord-americana HP va inaugurar ahir el centre d’excel·lència d’impressió 3D i Fabricació Digital a les seves instal·lacions de Sant Cugat del Vallès, on està ubicada des del 1985. El nou espai, de 14.000 metres quadrats, dels quals 4.500 metres quadrats són laboratoris, està dedicat a la innovació especialitzada en entorns industrials per a la fabricació additiva de plàstics i metalls. Al voltant de 750 investigadors, enginyers de sistemes, d’intel·ligència de dades i nous materials, entre altres especialitats, desenvoluparan una nova generació de tecnologies que pretenen impulsar, i fins i tot liderar, la 4a Revolució Industrial en el món.

El nou centre neix amb el propòsit d’esdevenir referent internacional en aquest àmbit i ser pol d’atracció de talent, inversió i desenvolupament tecnològic. “Aquest centre escriu un capítol en la transformació de la indústria, de la innovació, en l’atracció de talent, el progrés tecnològic i també de respecte al medi ambient”, va afirmar Helena Herrero, president d’HP per a Espanya i Portugal, durant la inauguració de l’edifici.

La multinacional no camina sola en aquesta aposta industrial. Líders en els seus sectors com ara les firmes BASF, GKN Metallurgy, Siemens o Volskwagen, ja treballen conjuntament amb HP per desenvolupar noves tecnologies d’impressió 3D en els camps de l’automoció, la indústria, el sector sanitari o el de béns de consum.

A hores d’ara ja s’estan imprimint recanvis per a cotxes o personalitzant peces ortopèdiques i dentals, ulleres, sabates, plantilles i peces d’ortopèdia. “Hem fet fins i tot cascs de la Guàrdia Suïssa vaticana i nines Mariquita Pérez amb el rostre personalitzat”, comenta com a anècdota Ramon Pastor, vicepresident d’HP i director mundial d’impressió 3D i fabricació digital de la companyia.

Canvi de paradigma.

La impressió 3D provocarà un canvi notable en el sistema de producció industrial. Permetrà passar del disseny a la producció d’un producte en tan sols unes hores, reduirà les cadenes de subministrament i el transport de mercaderies, així com la necessitat de mantenir emmagatzematge de productes. La fabricació passarà a fer-se al costat de casa, com aquell que diu.

“HP té un historial d’innovació de més de 80anys, en els quals ha obert el camí de noves indústries tenint com a base la tecnologia. Em sento orgullós d’agafar el testimoni d’aquest llegat amb l’apertura d’aquest nou centre d’innovació en impressió 3D i fabricació digital a Barcelona. El nostre compromís és reunir els millors enginyers i enginyeres d’HP amb els nostres clients i socis en aquest camí per desenvolupar les tecnologies i habilitat que permetran l’enlairament de la fabricació digital”, va explicar Pastor durant la inauguració.

El disseny del nou edifici també reflecteix el compromís de la companyia amb el medi ambient: és autosuficient, està construït amb materials sostenibles, incorpora una pèrgola fotovoltaica i està dissenyat per reutilitzar l’aigua de pluja per al reg i ús sanitari. La companyia vol arribar a utilitzar només energia neta en les seves operacions globals i té previst arribar al 60% el 2025. Alhora, HP també s’ha volgut tenir un reconeixement per a les dones científiques, molt sovint silenciades, i han batejat les sales de reunions amb el nom de moltes d’elles.

Coordinació global.

Els laboratoris i els enginyers comparteixen espai en el nou centre. Aquesta distribució gens habitual facilita la interacció constant entre els professionals de les dues àrees i agilitza el desenvolupament dels productes. En nou centre inaugurat a Sant Cugat del Vallès es coordinarà amb altres 25 centres de demostració d’aplicacions d’HP a nivell mundial i atendrà des d’aquí la demanda dels clients de tot el planeta.

A més, el Centre d’excel·lència d’impressió 3D, que tant Herrero com Pastor van qualificar com “el més important del món”, es troba actualment col·laborant en el desenvolupament de la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l’aprenentatge automàtic, els nous materials i aplicacions, la ciberseguretat i la personalització amb la Universitat Tecnològica de Nanyang i la Fundació Nacional d’Investigació de Singapur.

De 15 a 2.300 empleats.

El Centre Internacional d’HP a Sant Cugat del Vallès va començar com una fàbrica de traçadors gràfics amb només una quinzena d’empleats. Avui en dia, dona feina a més de 2.300 professionals de més de 60 nacionalitats, i és el centre més important que la multinacional te dora dels Estats Units.

El centre s’ha convertit en un model de transformació industrial i una escola de talent de primer nivell, a més de generar innovacions revolucionàries, mundialment reconegudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.