Empreses

La Jijonenca fa mig segle i ja té 750 socis i 900 gelateries

Dinou geladers de Xixona que es desplaçaven a Catalunya per vendre es van associar i aixecar la fàbrica al Vendrell

Un grup de dinou geladers de Xixona, que es desplaçaven a Catalunya des de l’abril fins al setembre per fer la campanya d’estiu, van decidir fundar fa cinquanta anys, al Vendrell, la societat Injihesa (Industrias Jijonenca del Helado SA) i van aixecar la primera fàbrica. “En aquells anys, les comunicacions no eren com ara i van buscar un punt geogràfic intermedi per poder continuar fent els gelats amb les seves receptes artesanes”, explica José Abad, director general de la companyia des de fa tretze anys i únic membre de l’empresa que no és propietari d’una gelateria.

Mig segle després, La Jijonenca té 750 socis, propietaris de 900 gelateries –bàsicament ubicades a la costa catalana, valenciana i andalusa–, i factura 16 milions d’euros, el 40% a Catalunya.

La societat, destaca Abad, “no es va constituir per fer créixer l’empresa sinó perquè aquesta estigués al servei del seus associats”. Tant és així que funciona més com una cooperativa que com una societat anònima. Tots els socis tenen veu i vot a l’hora de triar el consell d’administració, que es composa de nou membres.

“Gairebé tots els nostres socis tenen l’origen familiar a Xixona, tot i que els fills i nets que continuen amb el negoci ja són de les zones on els avis anaven a gelar a l’estiu. Tots són propietaris de gelateries, algunes de centenàries, entre les quals en tenim que conserven el nom inicial, sense fer referència a La Jijonenca. Tanmateix, la filosofia amb què es va crear la societat continua vigent avui dia: servir els nostres socis perquè puguin continuar fent gelat artesà”, explica Abad. Els associats no esperen viure de la societat, sinó del seus establiments, oferint un producte d’alta qualitat. La majoria tenen de mitjana unes 50 accions cada un. “Si pensem que el total d’accions supera les 60.000, el rèdit que en poden treure és insignificant”, comenta Abad. Enguany han repartit 8 euros bruts per acció.

Del Vendrell a la Bisbal.

La Jijonenca agrupa cada cop més socis i es va fent gran. Es construeix una fàbrica a Xixona el 1976, per servir els nous socis del País Valencià i Andalusia, i dos anys més tard es crea la factoria de neules artesanals –“avui dia es continuem fent una a una, a mà”, assenyala Abad– i les que treballaran amb melmelades i fruita, i torró a Xixona. “El torró és de gran qualitat, fet de mel i ametlla, i l’incorporem directament als nostres gelats, a la mateixa fàbrica”, diu.

Mai han volgut treballar per a marques blanques ni grans superfícies. “Perdríem la nostra essència”, insisteix. Després d’haver de marxar del Vendrell en ple boom immobiliari, perquè no van poder trobar un nou emplaçament a la població ni a les rodalies, van aixecar les tres fàbriques de Xixona. Allà treballen 120 persones, una plantilla que s’incrementa gairebé amb 60 empleats a l’estiu. Indirectament de La Jijonenca, però, en depenen fins a 4.500 treballadors.

L’any passat van invertir gairebé 2 milions d’euros en el nou hub logístic i seu de l’empresa a Catalunya, ubicat a la Bisbal del Penedès. Tenen dos centres logístics més, a Andalusia i Xixona.

Aniversari

Red Velvet, la joia de la canícula 2019

Nathan Minguell, finalista del programa de televisió MasterChef 5 i xef del restaurant Mr. Kao, situat a l’hotel Claris de Barcelona, es va inspirar en el pastís Red Velvet per crear el gelat del mateix nom, que commemora el 50è aniversari de La Jijonenca. Disponible tot l’estiu i pensat per a un públic familiar, el gelat està fet amb una base de vainilla, tocs de xocolata, crema de formatge suau i petits trossos de pa de pessic a l’interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.