Gran angular

Crèdits d’arrel social per combatre el canvi climàtic

Catalunya llança al mercat crèdits de gasos amb efecte d’hivernacle destinats a la compensació voluntària d’emissions que provenen de diverses entitats socials que operen al país

Amb caràcter pioner, tant a l’Estat com a Europa, Catalunya treu al mercat crèdits de gasos amb efecte d’hivernacle destinats a la compensació voluntària d’emissions i que provenen d’entitats socials que operen al país. Aquesta mesura s’inclou en el Programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, endegat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat.

Com explica Iñaki Gili, responsable de mitigació de l’OCCC, “són 4.265 tones de CO2, que procedeixen de projectes de reducció d’emissions fets per entitats amb finalitat social”, com la Fundació Banc dels Aliments, Ecosol Economia Solidària, Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, Fundació Autisme Mas Casadevall, Fundació St. Paul’s, Fundació La Caritat i Fundació La Vall.

Avui, 8 de juliol, Sendeco2, empresa especialitzada en la compravenda de drets d’emissió, ha llançat aquestes 4.256 tones al mercat, a un preu de 10 euros cada una.

Com explica Gili: “El programa té dues característiques que el fan únic a l’Estat i a Europa: d’una banda, busca estimular la compensació, via reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en l’àmbit local i no en països tercers, com és més habitual. El programa ho fa mitjançant la realització, a casa nostra, de projectes de reducció basats en metodologies aplicades internacionalment.” De l’altra, “la procedència social dels crèdits també és un tret diferencial: els promotors són entitats que desenvolupen una tasca social a Catalunya, i han presentat projectes de reducció d’emissions per obtenir uns ingressos que contribueixen a finançar una part del cost dels projectes.”

Els 4.256 crèdits de gasos amb efecte d’hivernacle corresponen a les reduccions assolides per projectes aprovats i executats en les convocatòries del programa dels anys 2016 i 2017 i que han estat verificats durant el 2018.

En conjunt, les accions realitzades per les entitats socials consisteixen a evitar el malbaratament alimentari, la substitució de calderes de gasoil o propà per d’altres de biomassa o per plaques solars; la millora en el comportament energètic dels edificis; la substitució de vehicles de gasoil per d’altres d’elèctrics i illes de calor amb renovables.

A partir d’avui, les empreses que vulguin compensar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle derivades de la seva activitat ho podran fer contactant amb Sendeco2, mitjançant el correu electrònic [email protected]. Els crèdits del programa són finalistes, és a dir, només serveixen per compensar les emissions no reduïdes del comprador, però no es poden revendre ni especular-hi.

Els 4.256 crèdits es posen a la venda mitjançant el sistema de bossa, és a dir, els compradors no adquireixen crèdits d’un projecte específic, sinó que els adquireixen de la bossa general, formada pel conjunt de tones reduïdes pels projectes, i així cada promotor és remunerat en la mateixa proporció que els crèdits que ha aportat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.