Política

PILAR PAGÈS

ALCALDESSA DE REGENCÓS (ERC)

“Molts ajuts es limiten a ciutats i obliden pobles”

Aposta per implantar la recollida de residus porta a porta el 2020

Vol renovar la plaça Major i exigir cases protegides en una promoció

Reconeguda
Pagès, el 2015, va guanyar els comicis tot i debutar com a cap de llista. Va ser la primera dona alcaldessa al poble, malgrat el hàndicap de ser nascuda a Palafrugell. I aquest 2019, després de cedir la vara a Josep Fontanillas (JxCat) l’any anterior, els veïns li han fet més confiança. Compaginarà el càrrec novament amb la feina de comptable i la implicació en la vida del poble i entitats.
Han passat de compartir govern i l’alcaldia amb CiU durant els darrers vuit anys a la majoria absoluta. Com ho han entomat?
La nostra victòria electoral va ser nítida, tant, perquè pensàvem que teníem opcions d’assolir quatre regidors dels set, i en vam acabar fent cinc, que fins i tot nosaltres vam quedar sorpresos. Vam rebre més vots, fins i tot, que els altres dos grups. Però treballarem per a tothom i amb normalitat.
Quin ambient s’ha respirat al ple?
De moment, certa tranquil·litat. Tot just hem iniciat el mandat i caldrà veure com evoluciona. Però de moment tampoc hem introduït grans canvis. Som un poble petit, amb un pressupost ajustat, i la major part de despeses se’n van al dia a dia.
Quins projectes es posen com a objectiu de manera immediata?
Sobretot, ara mateix, la prioritat és definir un nou sistema per a la recollida d’escombraries. Hi estem treballant i el que té més números és un model de porta a porta per a les diferents fraccions en dies determinats. Al poble seria relativament senzill, però hi ha la complexitat dels masos i habitatges aïllats.
Deixaran alguns contenidors?
Ara ja en tenim, i en punts concrets. Però acaben servint d’abocador per a molts residents en altres municipis, com ara Begur, on ja han implantat el porta a porta, gent que s’allotja en càmpings o petits industrials. També ens trobem que hi ha gent que hi regira, obre bosses i deixa la brossa escampada al voltant.
S’adheriran al servei en bloc de porta a porta que ja presta el Consell Comarcal en algunes poblacions?
És una opció. Ara, l’empresa del consell comarcal ja ens recull la selectiva i tenim un contracte independent adjudicat per al rebuig. Podríem centralitzar-ho, però per les característiques de durada, que ha de ser un acord a llarg termini, superior a un any, i l’import, haurem de sotmetre-ho a un concurs públic. Probablement, a finals d’any o inicis del 2020.
Pel que fa a obres, quins plans té?
De moment, mantenir el que hi ha. I volem aprofitar subvencions i el pla d’obres (Puosc) per millorar canalitzacions, soterrar cables o reformar la plaça Major.
Ara hi aparquen cotxes. La faran de vianants?
S’ha de millorar, però ha de ser funcional, perquè és un lloc de pas obligat per als vehicles dels residents. A l’estiu hi ha una mica més de trànsit, però la resta de l’any només en moments puntuals i s’ha d’adaptar a la realitat i les necessitats. Hi ha un projecte, però ens el tornarem a mirar.
Presentaran l’obra al Puosc?
Probablement, perquè costaria uns 270.000 euros, però la planificarem per fases perquè si és necessari, perquè no arriba la subvenció, la puguem assumir amb recursos propis.
Hi ha algun projecte urbanístic en marxa?
Les cases aturades de la Sareb continuen igual. I tenim un projecte sobre la taula per a una cinquantena de cases, on lluitarem perquè n’hi hagi de protecció oficial i amb característiques que puguin ser assequibles per a veïns de primera residència de l’entorn. És el que preveu el POUM i no ens hi podem oposar, tot i els dubtes d’alguns veïns.
S’ha activat arran de la moratòria al litoral?
No pas, l’empresa ja havia iniciat els tràmits abans de la suspensió de llicències als municipis costaners.
Una altra de les guerres del seu municipi és la neteja de rieres. Com la porten?
Fa anys que anem darrere de l’ACA i només hem aconseguit que ens donin permís per fer-ho nosaltres. Ho planificarem, però sap greu que tots els ajuts que donen siguin per a trams urbans, i nosaltres no en tenim cap. Moltes subvencions es pensen per a poblacions grans i obliden els pobles, on tot i tenir els mateixos deures, no ens toca res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.