Economia

L’ERO de Ryanair arriba a l’Audiència

Els sindicats USO, Sitcpla i Sepla porten la línia aèria als tribunals

El judici a l’Audiencia Nacional de Madrid sobre l’ERO de Ryanair que va afectar més de 200 treballadors de la companyia irlandesa a les bases de les Canàries i Girona es va acabar ahir a la tarda després de set hores de sessió. L’ERO va ser impugnat al desembre pels sindicats USO, Sitcpla i Sepla. El sindicat USO, que havia portat als tribunals la companyia irlandesa per demanar la nul·litat del procés, va sortir del judici “amb una molt bona impressió”, en espera de la sentència.

La delegada de comunicació d’USO, Lídia Arasanz, va explicar que durant la vista oral els seus advocats han pogut demostrar “la mala fe i la mala praxi de l’empresa”. De fet, Arasanz hi va afegir que Ryanair havia intentat presentar “proves pel judici 24 hores abans de començar” i sense comunicar-ho al sindicat. Per això creu que amb aquesta estratègia la companyia “s’està retratant”.

Ryanair va justificar l’estiu passat el tancament de les bases de les Canàries per la seva ineficiència, l’endarreriment dels lliuraments dels Boeing 737-MAX, l’elevat cost d’operacions i la incertesa davant l’escenari posterior al Brexit.

Totes aquestes justificacions van ser rebutjades ahir davant la sala social pels representants sindicals de tripulació i els pilots.

En el seu escrit d’impugnació, els tres sindicats van rebutjar que existissin les “causes productives” que al·legava Ryanair, entre altres motius, perquè la companyia de baix cost no havia pogut demostrar la facturació en les operacions de les bases a les Canàries.

A més del tancament de les bases de les Canàries, la mesura de Ryanair també afectava inicialment la base de Girona, però a principis de desembre Ryanair va optar per mantenir aquesta darrera si els treballadors acceptaven un canvi de contracte: de fix a fix discontinu. És a dir, que durant tres mesos a l’any i de manera rotatòria el personal de Girona es queda en situació de desocupació.

Lidia Arasanz, d’USO, recordava que la companyia encara té pendent la resolució a Madrid per “coaccions i violentació del dret a la vaga”; els serveis mínims abusius de la vaga de desembre i les possibles il·legalitats que estudia Inspecció de Treball dels nous contractes dels treballadors a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.