Societat

Trump declara l’emergència nacional als EUA

Destina més de 45.000 milions d’euros a combatre el coronavirus

Es desentén de la falta d’aparells de test

El president nord-americà, Donald Trump, va declarar finalment ahir que els Estats Units estan en “emergència nacional”, una mesura que a la pràctica suposarà dues accions concretes: l’alliberament de fins a 50.000 milions de dòlars (més de 45.000 milions d’euros) per combatre la crisi i l’ampliació de l’accés als tests per detectar contagis.

“Emergència nacional. Són dues paraules molt grosses”, va dir el mandatari des de la Casa Blanca, envoltat dels membres de l’equip especial dedicat a combatre la pandèmia.

La decisió arriba com a resposta a la pressió que el president havia rebut per totes bandes després d’un discurs a la nació la matinada de dijous que no va tranquil·litzar ningú en un país on s’han acumulat tancaments d’escoles, prohibicions d’esdeveniments massius i decisions empresarials per aturar els contagis. “Tots els nord-americans tenim un paper a jugar per derrotar el virus”, va resumir el president, que hi va afegir que els “sacrificis a curt termini suposaran guanys a llarg termini.”

La declaració d’emergència, a banda dels milionaris fons, s’acompanya d’una aliança amb cadenes de supermercats perquè cedeixin els aparcaments de grans superfícies per fer proves del coronavirus allà mateix, i l’obertura d’una pàgina web per determinar si cal sotmetre’s al test.

Trump continua negant qualsevol responsabilitat pel que fa a la flagrant falta d’aparells per fer la prova del coronavirus, tot i que algun mitjà nord-americà, com ara el diari digital Politico, assegurava que el president va exigir alentir les proves perquè les xifres no escalessin i poguessin afectar les seves possibilitats de reelecció en els comicis presidencials del novembre.

D’altra banda, per primera vegada va dir que “molt probablement” es farà el test, en contradicció al que pregonava fins ara. No obstant això, no prendrà cap “mesura de precaució” perquè, ara per ara, no té “cap tipus de símptoma” relacionat amb el coronavirus.

Iniciativa del Congrés

En paral·lel a l’acció de Trump, el Congrés i la Casa Blanca treballaven contra rellotge per arribar a un acord per a una proposta de llei destinada a donar suport a les famílies nord-americanes afectades per la crisi. Els demòcrates de la Cambra de Representants van presentar un text que garantia la gratuïtat dels tests, dues setmanes de baixa pagada, l’augment de l’assegurança d’atur i un increment en l’assistència alimentària a infants i adults sense recursos.

es


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.