Eines

Félix Pedrosa

Auditor de l'any pel Consejo General de Economistas

“Podem anticipar un auge de les demandes a auditors, com sempre que hi ha una crisi”

Els comptes del 2019 inclouran informació sobre l’impacte provocat per la covid-19
En els pròxims sis mesos, l’eina més important de les empreses serà la tresoreria

Com s’han adaptat els auditors al context d’estat d’alerta?
Afortunadament, la nostra és una activitat molt digitalitzada, per la qual cosa ens vam poder adaptar ràpidament al teletreball. Ara bé, una part important del dia a dia de l’auditor és la relació personal amb els clients, les visites a les empreses i les comprovacions físiques, que s’han vist afectades. Depenem de la col·laboració dels nostres clients, i aquí ens hem trobat empreses més eficients que d’altres. Avui dia, ens quedaran molts informes per emetre. S’han ampliat els terminis de presentació dels informes fins que s’acabi l’estat d’alarma. Nosaltres sempre tenim una punta de feina en els mesos d’abril, maig i fins i tot de juny i ara es traslladarà a juny, juliol i gairebé l’agost.
Què diran els comptes del 2019 sobre la covid-19?
Tota la professió, comptables i auditors, estem analitzant què hem de dir en els informes sobre aquesta situació. La crisi de la covid-19 és un fet posterior al tancament de l’exercici, però que impacta directament en el període de presentació dels comptes i en la posterior aprovació. Hem d’analitzar específicament l’impacte en cada empresa. En alguns casos, podem preveure que hi haurà ajornament de cobraments, morositat, endeutament... Els auditors hem d’estar alerta i en certa manera tutelar les empreses perquè aquesta informació sigui correcta.
Entre les empreses que vostè audita n’hi ha de l’automoció i del turisme. Com preveuen que els afectarà?
Per al sector turístic, i incloc la restauració, serà, no diria que devastador però gairebé. Les empreses estan fent projeccions donant per fet que hauran d’aguantar el cop sis mesos per començar a poder veure llum al final del túnel. El focus està en el cash.
La tresoreria és el paràmetre més important?
Sí, les empreses que tinguin capacitat d’endeutament i les que aprofitin els estímuls públics han d’aprovisionar la tresoreria. D’aquí a sis mesos, l’eina més important de les empreses serà la tresoreria. Avui és fútil el cost financer que pugui representar. El més important és tenir suficient pulmó per aguantar l’allau de costos i despeses sense ingressos.
Com arriben les empreses a aquesta crisi?
Hi ha de tot, però en la franja de la pime, aproximadament la meitat no està ben finançada, i això, des de sempre. No tenen prou capital per fer front a una crisi d’aquesta envergadura. Hi ha grups hotelers que no poden suportat ni dos mesos. Warren Buffet deia que quan baixa la marea se sap qui porta banyador i qui no.
En l’anterior crisi, l’auditor va estar en el punt de mira, i va perdre credibilitat.
A Espanya es fan unes 58.000 auditories l’any, de les quals el 32% tenen un caràcter voluntari, la qual cosa significa que hi ha confiança en la feina de l’auditor. No obstant això, és cert que els auditors hem estat enmig del foc creuat. Hi ha casos claríssims de negligència, però hi ha casos que són discutibles. La professió ha evolucionat els darrers anys. Avui ens trobem amb un cos normatiu molt més solvent.
Intueix que ara tornaran a estar sota vigilància?
Sempre que hi ha una crisi, i que pot haver empreses que entrin en concurs de creditors, que deixin d’existir o que prenguin decisions transcendentals, l’auditor serà objecte de vigilància. A l’auditor no se li demanarà responsabilitats per la covid-19, però potser sí si les empreses exhibien un pulmó financer que s’ha demostrat que no ho era tant. Per això, podem esperar un augment de les reclamacions als auditors. Res de nou, hi ha una judicialització cada cop més incisiva. Els auditors, per l’exercici de la seva professió, han de tenir una assegurança de responsabilitat professional que sol ser important, i en tota crisi hi sol haver persones que se senten perjudicades i que reclamen sabent que l’únic solvent de tota la cadena de presumptes responsables és l’auditor.
Preveu una onada d’operacions corporatives.
Es parla que el sector financer serà candidat a una concentració. Hem de saber la fondària de la crisi i com serà la recuperació.

L’auditor de l’any

Félix Pedrosa Negrete, soci fundador i director general de la firma PKF Audiec, de Barcelona, acaba de rebre la distinció d’Auditor de l’Any del Consejo General de Economistas d’Espanya.

En la seva condició d’advocat és l’únic habilitat per l’Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España per a la defensa jurídica dels auditors: “Els advocats desconeixen el treball de l’auditoria i la professió comptable i això pot fer que els auditors no estiguin ben defensats, per això m’hi he dedicat”, explica Pedrosa, que ha portat una cinquantena de casos tant per la via administrativa com als tribunals civils i penals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.