Política

Incendi mortal en una UCI russa de Covid-19

El foc, provocat pel sobreescalfament d’un ventilador, causa cinc morts

Rússia és ja segona al món en infectats

Almenys cinc pacients de Covid-19 van morir ahir en un incendi en una UCI d’un hospital de Sant Petersburg, el segon incident d’aquestes característiques en només tres dies a Rússia.

El succés d’ahir, que es va produir dins d’un recinte de 10 metres quadrats, va tenir lloc a la sisena planta de l’hospital Sant Jordi de la segona ciutat russa i va obligar a l’evacuació de 150 persones, entre malalts i personal mèdic. Segons la versió dels serveis d’emergència, l’incendi el podria haver causat un curtcircuit en un dels equips de la sala de cures intensives. “Els ventiladors respiratoris funcionen al màxim de la seva capacitat. Es veu que es va produir una sobrecàrrega i un dels aparells va esclatar en flames”, va explicar una fonts citada per l’agència Interfax.

Dissabte passat, un altre pacient va morir i tres més van resultar ferits en un hospital de Moscou que també tracta infectats de coronavirus. En aquesta ocasió, també es va parlar d’un ventilador sobreescalfat com a causant de l’incendi. Les autoritats russes han obert una investigació criminal per aclarir aquests dos successos. Les agències russes van explicar que els ventiladors cremats havien estat fabricats recentment a Rússia, però els hospitals no han confirmat aquesta informació.

Positiu en el Kremlin

El tràgic incendi de Sant Petersburg va coincidir ahir amb el retorn dels russos a la feina després de sis setmanes no laborables retribuïdes.

Des d’ahir, a més, Rússia s’ha convertit en el segon país del món en nombre d’infectats per Covid-19 (més de 232.000 casos confirmats), darrere dels EUA i davant d’Espanya, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins.

El cap del Kremlin, Vladímir Putin, retirat des de l’1 d’abril a la seva residència dels afores de Moscou, va reunir-se ahir presencialment per primer cop després de sis setmanes amb el president de la principal petroliera del país, Rosneft, mentre el seu portaveu, Dmitri Peskov, confirmava públicament que ha donat positiu de Covid-19. Peskov ha ingressat en una clínica, igual que va haver de fer el 30 d’abril el primer ministre rus, Mikhaïl Mixustin, que es va recuperant del coronavirus, segons van informar fonts oficials.

L’absència de Putin ha donat visibilitat a l’ alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, en el lideratge en la lluita contra el coronavirus. Si bé Putin ha concentrat tot el poder en el Kremlin, ha delegat en els dirigents regionals tota la responsabilitat d’afrontar el desafiament de contenir la pandèmia. Una de les primeres mesures decretades per Sobianin, a més de les quarantenes obligatòries per als que arribaven de l’estranger, va ser el confinament de totes les persones més grans de 65 anys i amb patologies cròniques. Després hi va afegir el confinament general i la introducció d’autoritzacions electròniques per desplaçar-se.

Les decisions de l’alcalde moscovita –la majoria, replicades en gairebé totes les regions del país– han estat molt criticades.

LA XIFRA

232.243
casos
de Covid-19 registra Rússia, segons la Universitat Johns Hopkins. És el balanç més elevat després dels EUA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.