Societat

POLÍTICA INTERNACIONAL

Els estats tenen l’ocasió d’optar per la cooperació i protegir els més necessitats

La pandèmia del coronavirus ha tingut un gran impacte a tot el món, no només en la salut i l’economia de tots els països, sinó també en la política internacional, molt marcada darrerament per l’enfrontament entre les dues grans potències actuals: els Estats Units i la Xina, tal com recorda el director del Barcelona Centre for International Affairs (Cidob), Pol Morillas.

El director del Cidob admet que aquesta conjuntura no és la idònia per afrontar la pandèmia i el món que vindrà després, però veu conseqüències positives de la crisi com el fet que s’hagi “revaloritzat la complexitat de la gestió política”. “La presa de decisions contra la pandèmia no respon només a criteris derivats de l’opinió dels epidemiòlegs, ni de l’economia. Ha d’haver-hi una presa de decisions complexa perquè és una crisi global, sanitària, econòmica, política”, avisa Morillas, que remarca el fet que ha quedat demostrat que “una resposta populista en aquesta ocasió no funciona”. “Cal teixir consensos i fomentar lar cooperació per donar-hi una resposta global”, afegeix. El director de Cidob avisa, però, que per fer això caldria establir “mecanismes de governança global, que estan molt bloquejats” a causa del “replegament de les potències i la confrontació entre els EUA i la Xina”.

Per Blanca Garcés, investigadora sènior de l’àrea de migracions del Cidob, “la pandèmia de la Covid-19 ha fet evidents i reforçat tendències que ja eren presents abans”. Amb “l’excusa del tancament de fronteres –destaca– s’està deixant en l’oblit aquelles persones necessitades de protecció internacional”. Tot això, però, té un costat positiu. “En l’àmbit migratori, la pandèmia ha visibilitzat el paper dels treballadors i treballadores en àmbits tan fonamentals com el sociosanitari, de les cures o de l’alimentació” que sovint són “mal pagats i precaritzats”, diu Garcés, que creu que això pot dur-nos a reflexionar sobre “qui collirà les nostres fruites i verdures ara que les fronteres estan tancades” i “en quines condicions”. “Com podem aturar la pandèmia si tenim centenars de temporers dormint al carrer i treballant sota condicions deplorables?”, es pregunta Garcés, que recorda que països com Portugal i Itàlia han “advocat per polítiques més inclusives de regularització”.

Cal teixir consensos i fomentar la cooperació per donar una resposta global a la pandèmia
Pol Morillas
director del cidob
S’ha visibilitzat el paper dels immigrants en àmbits clau com el sociosanitari, de les cures o de l’alimentació
Blanca Garcés
investigadora sènior de l’àrea de migracions del cidob


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.