Educació

Reobertura universitària

Les universitats acabaran el curs amb ensenyament i avaluacions a distància, però reobren espais, com els laboratoris

El govern i tots els rectorats acorden un període d’excepcionalitat per al curs vinent

El final del curs universitari més complex de les últimes dècades, que va començar amb les protestes per la sentència del procés i està acabant en plena pandèmia, està coincidint amb el desenvolupament del pla de desescalada, i les universitats a poc a poc reobren. La tendència general, però, és que el curs acabarà de forma telemàtica, inclosa l’avaluació, i els alumnes que estan tornant o ho faran a partir de dilluns ho faran sobretot per fer pràctiques als laboratoris. Són dels pocs espais que han estat oberts durant el confinament, ja que en molts s’hi treballa amb éssers vius.

És el cas, per exemple, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que entrarà dilluns en fase 2. A la fase 0 només van funcionar els serveis crítics per garantir-ne el funcionament, com els informàtics, i els laboratoris on hi havia organismes vius o s’hi feia recerca relacionada amb la Covid-19. “Estaven oberts amb unes normes de seguretat molt estrictes, i fins a la fase 1 no hi han pogut entrar professors i investigadors amb autorització”, explica la vicerectora de Docència i Estudiantat, Núria Garrido. S’han reactivat els projectes de recerca, però la docència continuarà de forma telemàtica. A partir de dilluns, sí que hi haurà alguna activitat docent presencial relacionada amb els treballs de final de grau i de màster que s’hagin de fer en part al laboratori –els termini de defensa dels treballs s’ha allargat fins al novembre–. “Es farà en condicions de seguretat molt estrictes, igual que les pràctiques a les empreses, que han de garantir la seguretat”, explica Garrido. Són casos en què les pràctiques no s’han pogut reformular per fer-les de forma telemàtica, i es facilitarà especialment als que es titulen aquest curs i no les poden realitzar el curs vinent. En tot cas, la UPC no espera un retorn massiu d’estudiants.

Curs excepcional

El manteniment dels processos experimentals ha estat també un servei essencial a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que té, a més, un estabulari amb animals vius perquè s’hi estudia veterinària. “A la fase 0,5 ja es va deixar entrar el personal docent i investigador als laboratoris, no només perquè hi ha organismes vius, incloent les plantes [no s’experimenta amb animals], sinó perquè si es deixa passar massa temps la metodologia estadística queda invalidada”, assenyala la vicerectora de Promoció i Comunicació de la UAB, Virginia Luzón. Quaranta-sis estudiants han demanat tornar als laboratoris per al treball final de màster en fase 1, i en fase 2 es podran incorporar els de final de grau. A la fase 1 s’han reobert també serveis esportius i biblioteques, tot i que s’han de recollir els llibres prèviament sol·licitats en una finestreta exterior.

El final del pla de desescalada coincidirà, pràcticament, amb el final de curs universitari. Ja s’està començant a pensar com s’afrontarà el curs vinent, en què no es pot descartar un nou confinament. La Generalitat i les dotze universitats catalanes (tant públiques com privades) van acordar ahir establir un període d’excepcionalitat per al curs vinent que comença aquest mes de juny i crear un grup de treball per dissenyar els possibles escenaris d’activitat acadèmica. El període d’excepcionalitat es justifica perquè la incertesa es pot allargar per un temps indeterminat i cal preveure tots els escenaris i no caure en la improvisació. El vicerector de Docència i Política Acadèmica de la UdG, Josep Maria Serra, explica a tall d’exemple que la seva universitat intentarà mantenir el màxim de presencialitat, perquè els seus estudis estan dissenyats amb aquesta modalitat, tenint en compte les capacitats i les mesures sanitàries del moment. La declaració de període d’excepcionalitat “ens dona la tranquil·litat de no haver de justificar els canvis que haguem de fer sobre la marxa, i els estudiants sabran què faran si hi ha classes presencials o s’han de fer en línia”. Serra afegeix que es reforçarà la formació digital del professorat i que el curs acabarà telemàticament.

LES FRASES

Els laboratoris estaven oberts amb unes normes de seguretat molt estrictes
Núria Garrido
vicerectora de Docència i Estudiantat de la UPC

LES XIFRES

Es reforçarà la formació digital del professorat i el curs acabarà telemàticament
Josep Maria Serra
vicerector de Docència i Política Acadèmica de la UdG
46
alumnes
han tornat als laboratoris per als treballs de final de màster de la UPC en la fase 1.
12
universitats
i el govern han acordat un període d’excepcionalitat per al curs vinent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.