Política

Aragonès inicia el debat per a l’ampliació del pressupost

Aquesta setmana es reunirà amb els grups parlamentaris per enllestir-ho abans de dos mesos

El govern aprova més ajornaments tributaris, entre aquests el de successions i l’augment de la taxa turística

El vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, té previst convocar aquesta setmana els grups parlamentaris per tenir enllestida abans de dos mesos l’ampliació del pressupost de la Generalitat d’aquest any amb una aprovació consensuada en el marc del govern i en el parlamentari. Aragonès va insistir en la idea que no pensen fer “cap retallada” i que en les trobades amb les formacions els explicarà els escenaris que hi ha i de quins fons disposaran del total de 16.000 milions que ha de repartir el govern espanyol i que va tornar a qualificar d’insuficients. Tot i que algunes modificacions de partides pressupostàries es poden fer des del govern sense passar per la cambra, l’arribada de recursos extraordinaris ha de passar per una aprovació en sessió parlamentària.

El vicepresident sí que es va refermar en la idea que aquest mes de juny no es posaran a treballar en l’elaboració dels comptes per al 2021 perquè abans de “posar en marxa la maquinària” d’aquí a unes setmanes “és fonamental saber quines seran les decisions de l’Estat sobre els recursos que han de venir”, a més de conèixer l’aportació de la Comissió Europea. Va advertir el govern espanyol que era millor corregir ara els objectius de dèficit zero “davant del major impacte econòmic de les últimes vuit dècades” a Europa, ja que, si no, serà “una irresponsabilitat”.

El govern també va aprovar ahir un altre decret llei amb noves mesures tributàries que beneficiïn els sectors econòmics afectats per la restricció de mobilitat en aplicació de l’estat d’alarma, entre aquests el del turisme. En aquest cas, s’ajorna fins a l’1 de gener l’entrada en vigor de l’increment de les tarifes sobre les pernoctacions en establiments turístics, a més de “dotar de seguretat jurídica” la decisió impulsada pel consistori de congelar l’aplicació d’un augment del recàrrec a la ciutat de Barcelona. El nou calendari de tributs també afectarà l’impost sobre habitatges buits del 2019, que s’amplia set dies, fins al 7 de juliol, i el de successions i donacions, que s’allargarà dos mesos. Els calendaris també es modifiquen en l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria, els tributs sobre el joc i els cànons de rebuig de residus o el de l’aigua

LA FRASE

No retallarem serveis i millor tenir previst un dèficit ara que no haver de córrer a finals d’any
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN I CONSELLER D’ECONOMIA

Alternatives al contracte amb Ferrovial i incògnita per la indemnització

La primera executiva presencial amb tots els consellers des que es va decretar l’estat d’alarma no va voler fer més llenya sobre l’adjudicació a dit per 17,6 milions que el Departament de Salut va fer a una filial de l’empresa Ferrovial per fer el seguiment dels possibles contactes de persones contagiades de Covid-19. En la compareixença posterior a la reunió, tant la portaveu del govern, Meritxell Budó, com el vicepresident, Pere Aragonès, es van remetre a les declaracions del matí a TV3 de la consellera de Salut, Alba Vergés, en les quals va exposar que, vistes les “inquietuds” que havia generat el contracte entre el sector sanitari, estudiaven “alternatives” per revertir la situació, tot i que descartava la contractació directa de professionals. Budó va reconèixer que s’estava mirant com corregir la situació, ja que la reacció del sector havia provocat “una preocupació general” de tot l’executiu català, però no va voler entrar a explicitar si caldria una indemnització per a l’empresa, com havia advertit Vergés. En aquest sentit, Aragonès va assegurar que nomes se sabrà si cal fer algun retorn econòmic a l’empresa quan s’hagi tancat tot el procediment i se sàpiguen les figures jurídiques que la normativa marca.

D’altra banda, el govern també va aprovar destinar 3,9 milions per a material de protecció per a personal i espais d’atenció al públic i va tirar endavant el programa temporal amb la contractació de trenta tècnics de prevenció de riscos laborals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.