Economia

Díaz anima els agents socials a tancar un acord per allargar els ERTO abans del pròxim Consell de Ministres

La ministra de Treball reconeix que encara hi ha incidències en el 2% de les prestacions d’expedients tramitades

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha animat les patronals i els sindicats a tancar un acord per allargar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) “com més aviat millor” i, si és possible, abans del dimarts que ve, quan se celebra el Consell de Ministres. “Hem de tirar endavant un acord per la reconstrucció econòmica i el manteniment de l’ocupació i els ERTO han sigut el principal mecanisme per salvar empreses”, ha dit en una compareixença a la Comissió per la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats. “No puc fer més que assenyalar als agents socials que aprofitin la negociació”, ha dit, en referència a la mesa de diàleg que negocia com ampliar els ERTO més enllà del 30 de juny.

Durant la seva intervenció, ha reconegut incidències en el 2% de les prestacions d’expedients temporal tramitades pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). “El 98% dels ERTO estan reconeguts i pagats i hi ha incidències en un 2%”, ha dit. En aquest percentatge s’inclouen els expedients amb errors en la transmissió de dades per part de les empreses. Díaz ha afirmat que, tot i els problemes detectats, el conveni amb els bancs continua i les entitats seguiran avançant pagaments.

La ministra ha recalcat que el sistema de pagament de prestacions per afectats per ERTO és “molt complicat” perquè el SEPE està fent nòmines “a temps real” i els canvis en el càlcul de la prestació poden ser constants. Ha posat com a exemple el cas d’un treballador que amb reducció de jornada que s’incorpora a fer més hores. Si la seva situació canvia abans que el SEPE tingui temps de comunicar-ho als bancs, la prestació que ha avançat l’entitat serà més elevada de la que hauria de ser. El servei d’ocupació estatal ha abonat 3,8 milions de prestacions extraordinàries per un valor de 5.120 milions d’euros.

Segons ha dit, amb salaris baixos i amb precarietat a la feina “no és possible que les empreses competeixin amb productes i serveis de qualitat en sectors avançats”. Díaz ha assenyalat la feina estable i amb drets, la formació contínua, l’augment de la productivitat i les condicions de treball com a pilars fonamentals de la transformació del model de relacions laborals.

A més, ha afirmat que no hi haurà reconstrucció amb “joves precaritzats i sense futur”, i ha insistit en el fet que “no es pot sortir d’una crisi per entrar en una altra crisi en la qual les injustícies i les anomalies es mantinguin”.

En aquest sentit, ha planejat reformar el sistema de protecció per desocupació per fer-lo més accessible”, simplificar-lo i augmentar la taxa de cobertura, que és del 62,5%. És a dir, prop del 40% de les persones sense feina no reben un subsidi actualment.

D’altra banda, ha apuntat que el govern espanyol es proposa ratificar en els pròxims mesos el conveni 177 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre el treball a distància. La norma que reguli el teletreball s’haurà d’assegurar que es compleix el dret a la salut laboral, ha dit.

ATA demana prorrogar els ERTO fins desembre per “salvar” 500.000 llocs de treball i aplicar mesures fiscals

L’associació de treballadors autònoms reclama augmentar les línies d’avals en 50.000 milions d’euros i destinar 20.000 milions només per a autònoms
ACN

La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) ha demanat prorrogar els ERTO fins al 31 de desembre per “salvar” 500.000 llocs de treball. El president de l’entitat, Lorenzo Amor, ha demanat també aplicar mesures fiscals i allargar la prestació per cessament de l’activitat extraordinari per als autònoms.

En opinió d’Amor, aquesta mesura permetria “salvar” 250.000 autònoms. En la intervenció en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica, Amor també ha reclamat augmentar les línies d’avals en 50.000 milions d’euros i prolongar-les més enllà de finals de desembre. A més, ha proposat destinar una línia de 20.000 milions a microfinançament exclusiu per als autònoms, amb un aval d’entre el 90% i el 95%.

La CEOE veu necessari allargar els ERTO fins al desembre i reclama més flexibilitat laboral per les empreses

La patronal creu que és “difícil” tancar el pacte per ampliar els expedients amb els sindicats en cinc dies
ACN

La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) ha defensat aquest dijous la necessitat d’allargar les condicions excepcionals dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al desembre del 2020 durant la compareixença del seu president, Antonio Garamendi, a la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica al Congrés. A més, també ha reclamat fer-los més “adaptables” i “flexibles”, per permetre incorporacions de treballadors.

“En un hotel on hi ha 20 recepcionistes no té cap sentit incorporar-ne tres i que els 17 que queden no tinguin dret a rotar”, ha dit a tall d’exemple. La patronal, però, ha dit que és “difícil” tancar el pacte en cinc dies, com ha instat ministra de Treball a la mateixa comissió.

Tot i que el mateix Garamendi havia demanat prèviament que l’acord per ampliar els ERTO més enllà del 30 de juny es tanqués abans del proper Consell de Ministres, ha assegurat que haurien d’haver rebut la documentació del govern espanyol “fa temps”.

“No té molt de sentit que a la CEOE se l’acusi de fer treballar massa als altres i que als treballadors de la CEOE es vulgui que treballin diumenges a la tarda o dissabte al vespre”, ha contestat. Tot i aquesta queixa, ha assegurat que “intentaran” arribat a un acord que blindi els expedients temporals fins al desembre amb la flexibilitat necessària per a les empreses per encarar la recuperació econòmica.

“És indispensable dotar a les empreses de mecanismes flexibles per adaptar les condicions de feina, la seguretat de les persones els torns, les jornades i els horaris”, ha dit.

Pel que fa a la derogació de part de la reforma laboral que pretén tirar endavant el govern espanyol, Garamendi ha demanat anar amb compte. “Si no es fa bé, potser ens trobem amb encara més atur”, ha advertit. El president de la CEOE ha reivindicat la importància de la modificació de la norma laboral del 2012 per part del govern del PP tot afirmant que va ser “l’element de més valor” perquè les empreses superessin “amb èxit” el sotrac econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.