Gran angular

Dunia: microfinançament de l’agricultura sostenible

La cooperativa Tarpuna i Barcelona Activa impulsen un projecte perquè els ciutadans de Barcelona donin suport financer a productors locals de tot Catalunya

El projecte Dunia, iniciativa de la cooperativa Tarpuna, amb el suport de Barcelona Activa, ofereix als ciutadans de Barcelona donar suport financers a productors locals de tot Catalunya, i així enfortir les relacions entre ciutat i camp per a transformar el sistema alimentari i lluitar contra el canvi climàtic.

Dunia es presenta, davant la crisi generada per la COVID-19, que, entre altres coses, ha tancat els canals habituals de comerç del petit agricultor, com una via per enfortir el sector a curt, mitjà i llarg termini. Com expliquen el seus promotors, “Dunia incideix en aspectes sovint oblidats de la sostenibilitat alimentària en la lluita contra el canvi climàtic: la governança i la participació de la pagesia i productors locals en tot el sistema alimentari. Posa l’èmfasi en accions de l’agricultura que no tenen a veure exclusivament amb qüestions mediambientals com són el finançament; la connexió d’agricultors amb els mercats; la diversificació de la producció; la millora de les inversions i l’empoderament de les persones de la ciutat contra la desigualtat al món rural.”

Els particulars que es vulguin adherir al projecte, es registren a www.projectedunia.org/participa, on concreten quina aportació volen fer. La comunitat registrada rebrà actualitzacions de les campanyes publicades a Dunia, que s’enllacen directament a la plataforma de microfinançament de Goteo.org, on es poden fer les aportacions econòmiques. A canvi, el microfnançador rep un retorn en forma de producte (verdura, fruita, vi, compost,llavors...) o de servei, com ara cursos (horticultura, enologia, etc..), visites al productor o altres. A més a més, donat que el cofinançament es fa a la plataforma de la Fundació Goteo, totes les aportacions es poden desgravar a la declaració de la renda.

Els projectes agrícoles candidats d’entrar al projecte Dunia seran valorats sota criteries de sostenibilitat, amb l’assessorament d’un grup científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la col·laboració d’una comissió formada per entitats del sector agroecològic i de l’economia social i solidària. En formen part entitats com Arran de Terra, Associació l’Era, Opcions, Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) i Slow Food Barcelona.

Tarpuna és una cooperativa d’innovació social que, des del 2012, es dedica a enfortir el vincle entre camp i ciutat per tal que el sistema alimentari sigui més sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.