Política

El Parlament rebutja rebaixar l'impost de successions i donacions

JxCat, ERC, PSC, comuns i la CUP tomben les propostes de Cs i PP per augmentar les bonificacions i rebaixar la càrrega fiscal

Les dues formacions critiquen al govern i els comuns per apujar aquest tribut en plena pandèmia de la Covid-19

El ple del Parlament ha tombat aquest dijous a la tarda les propostes que havien presentat per separat Cs i PP per modificar l’impost de successions.

Les dues formacions demanaven augmentar les bonificacions per aquest tribut i rebaixar la càrrega fiscal que implica per als ciutadans.

JxCat, ERC, PSC-Units, Cataluny En Comú Podem i la CUP han rebutjat tramitar les proposicions de llei de Cs i PP, respectivament, amb aquesta finalitat. En no superar el debat a la totalitat al ple del Parlament, aquestes iniciatives no continuaran el tràmit parlamentari.

El govern i els comuns van acordar l’increment de l’impost de successions per a les rendes altes en el marc de la negociació dels pressupostos per al 2020. El principal canvi que van introduir va ser que les persones que tinguin un patrimoni previ de més de mig milió d’euros tindran una major càrrega impositiva quan rebin una herència.

Tant la líder de Cs al Parlament, Lorena Roldán, com el diputat del PP Santi Rodríguez han retret al govern i als comuns que hagin aprovat una pujada de l’impost de successions a través dels pressupostos del 2020 en plena pandèmia de la Covid-19.

Tots dos han coincidit que Catalunya és la comunitat autònoma que més grava les herències, cosa que en seva opinió perjudica “la classe mitjana treballadora”.

En canvi, el diputat dels comuns David Cid ha qüestionat que es pugui considerar “classe mitjana” algú que disposa d’aquest patrimoni. A més, ha destacat que les herències no són fruit de l’esforç o el treball de qui les rep.

Els representants d’ERC i JxCat, Lluís Salvador i Elsa Artadi, han advertit que en el context actual la Generalitat no pot prescindir dels ingressos que recaptarà per aquest concepte.

En la mateixa línia, la diputada del PSC-Units Alícia Romero ha reivindicat que es tracta d’un impost que contribueix a la redistribució de la riquesa perquè, en gravar les herències més altes, s’obtenen recursos per finançar els serveis públics i refermar l’estat del benestar.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha animat els grups a anar més enllà del debat sobre si s’han de gravar o no les herències i a “qüestionar la propietat privada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.