Economia

COSTA BRAVA

TURISME

Els hotels grans esperen les reserves per obrir

De moment les cases rurals són els únics allotjaments que des del 15 de juliol fins a finals d’agost ho tenen pràcticament tot ple

El primer cap de setmana de juliol la majoria dels càmpings estaran en ple funcionament

Calculen que només hi ha un 20% d’hotels oberts

“La demarcació tindrà els clients fidels, perquè són els que coneixen el mercat”

El sector turístic té ganes d’obrir i de posar-se a treballar. En aquests moments, segons càlculs de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, només hi ha un 20% dels hotels oberts, “que treballen a mig gas”. Pel que fa als càmpings, el primer cap de setmana de juliol la majoria estaran en ple funcionament, les cases rurals són les úniques que des del 15 de juliol fins a finals d’agost ho tenen gairebé tot ple, i els apartaments turístics i els habitatges d’ús turístic (HUT) registren un lleuger repunt del nombre de reserves.

En el sector hi ha molta incertesa sobre quin tipus de temporada s’espera aquest estiu a la demarcació. Ara per ara, no es preveu que sigui bona, perquè, si acaba arrencant, serà “a partir del 15 de juliol”, segons assegura el president de la federació, Antoni Escudero. “Una part important dels hotels treballen amb majoristes de viatges estrangers, que de moment no poden venir perquè les línies aèries estan bloquejades i la frontera s’obre avui”, explica Escudero, que manté que no se sap “què passarà” ni “quina resposta tindrà el turista amb la frontera amb França oberta”.

A la demarcació de Girona hi ha 904 hotels, que representen 83.000 places; 145 càmpings, amb 128.000 places; 808 cases de turisme rural, amb 9.500 places; 2.168 apartaments turístics, que representen 6.300 places, i 37.000 habitatges d’ús turístic, amb 207.000 places. Això representa que les comarques gironines disposen de 41.676 establiments d’hostalatge, amb 431.000 places. Escudero creu que la demarcació tindrà els clients fidels, “perquè són els que coneixen el mercat”.

El president del Gremi d’Hotels de Lloret de Mar, Enric Dotras, manté que la meitat dels hotels de Lloret tenen data per obrir entre el 27 de juny i el 15 o 17 de juliol. La resta “no tenen clar” quina data triaran per obrir, perquè estan pendents de les reserves. “Acabaran obrint la majoria, excepte algun hotel que només treballa amb operadors turístics de l’Est i que no estan acostumats a comercialitzar a través d’agències de viatges online.” Explica que hi ha alguna reserva, però “no totes” les que esperaven, i fins i tot “han arribat cancel·lacions”. “Teníem reserves de turistes belgues, però, com que el seu país no ha aixecat les restriccions terrestres dels busos –per tant, van al 50%– i no els deixa utilitzar els lavabos de l’autobús i això obligaria a aturar-se cada dues hores, el viatge s’hauria allargat entre quatre i cinc hores més del que preveien. Si, a això, s’hi afegeix que per hores de viatge haurien de portar dos conductors, no els surt a compte venir”, assegura. Dotras comenta que hi ha molts clients que desconeixen que l’Estat espanyol està pràcticament en plena normalitat. Per això hem recomanat als hotelers que quan obrin pengin vídeos a les xarxes “per mostrar aquesta normalitat”. “La gent encara es pensa que estem tancats i confinats”, diu. Creu que al final hi haurà turisme, “però això serà a partir del 15 de juliol” i “no queda clar quant durarà la temporada”. “De moment hi ha molta demanda de cara a la tardor, però estem espantats perquè es parla de rebrots”, comenta.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, reconeix que “el sector patirà”, però és “evident que la gent té ganes de sortir”. “Ens haurem de refiar de la gent de casa nostra, però jo estic segur que la gent sortirà i que tindrem una evolució positiva aquest estiu”, diu. Si, a més, tal com continua explicant el president de la Diputació de Girona, a partir de l’1 de juliol “es preveu que hi hagi vols de la companyia Ryanair”, que el 15 de juliol comenci Jet2 i que Pobeda Airlines arrenqui a partir de l’1 d’agost, “segurament la gent començarà a venir amb paquets turístics”. Noguer manté que des del Patronat de Turisme de Girona es faran promocions a l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.