Economia

Un nou rebrot podria fer caure el PIB un 13%

Segons les estimacions de la Cambra de Comerç de Barcelona

Sense rebrots, l’economia caurà un 10,3%

Si fa tres mesos la Cambra de Barcelona pronosticava una caiguda de l’economia –en termes de PIB– entorn del 7,3%; ara, amb l’escenari hipotètic d’un rebrot important, l’entitat gairebé duplica la xifra. Segons l’informe de conjuntura catalana del segon trimestre de 2020, amb previsions fetes per l’equip d’AQR-Lab de la Universitat de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, el model actual de previsions preveu ja una caiguda del 10,3% del PIB al llarg de l’exercici del 2020, que podria arribar a un 13% si hi hagués un segon rebrot de la pandèmia que obligués a prendre mesures estrictes de confinament i restriccions puntuals a la mobilitat.

En aquest sentit, el president de la Cambra, Joan Canadell, va demanar a les administracions una “estratègia clara i contundent” per controlar la pandèmia que eviti tancar àrees, pels efectes que té en l’economia i les cancel·lacions turístiques que provoca, segons recull Efe, i s’hi va referir a “importants cancel·lacions” de turistes a Barcelona, que lidera la recuperació de reserves a escala internacional. Per això va voler fer “una estirada d’orelles” a l’administració perquè “es posi les piles”. També l’Airef, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, ha empitjorat les previsions de PIB per a l’Estat i creu que caurà un 12,4%.

Alhora, durant el 2020 es podrien perdre a Catalunya uns 235.000 llocs de treball, segons la Cambra, dels quals 164.000 es podrien recuperar el 2021. L’entitat preveu una recuperació de l’activitat per al 2021, amb una taxa del 6,4%, tot i que no serà suficient per recuperar la caiguda de l’any anterior. Per això s’estima que a finals del 2021 el nivell de PIB de Catalunya encara estarà un 5% per sota del nivell del 2019.

LA XIFRA

12,4
per cent
estima l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) que caurà l’economia espanyola el 2020.

Catalunya té un dèficit d’inversions de 3.100 milions

“La concentració sistemàtica de recursos públics a Madrid ha implicat un dèficit d’inversió de l’Estat a Catalunya de 3.100 milions d’euros en el període 2015-2019”, reconeix la Cambra de Comerç de Barcelona, segons la informació que ha pogut recollir sobre la liquidació territorialitzada de les inversions de l’Estat per part de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE).

En termes d’inversió total liquidada, Catalunya rep molta menys inversió de la que li correspondria, assegura. Segons la Cambra, Catalunya ha rebut en els últims cinc anys entre un 8,4% i un 13,2% de la inversió total regionalitzada, mentre que Madrid ha rebut entre el 12,5 i el 16,5%.

L’entitat que presideix Joan Canadell estima que el diferencial d’inversió pública entre Catalunya i Madrid és una qüestió estructural, que va més enllà de les infraestructures de transport. “Mentre que entre el 2015 i el 2019 Madrid va rebre gairebé 3.000 milions d’euros en inversions públiques diferents de les infraestructures, Catalunya va rebre poc més de 600 milions”, assegura. En els últims quatre anys, menys del 14% de les inversions de l’Estat a Catalunya s’han destinat a conceptes que no són infraestructures, mentre que a Madrid aquest percentatge ha estat entre un 49,4% i un 61,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.