Política

galícia

El vot exterior amplia la majoria absoluta de Feijóo i debilita encara més el PSdG

El recompte del vot exterior a la província de Pontevedra ha donat un 42è diputat al Parlament gallec al PP d’Alberto Núñez Feijóo, que obté així el seu millor resultat a les urnes i reforça amb un diputat més la majoria absoluta, la quarta consecutiva després dels 38 diputats del 2009 i els 41 obtinguts el 2009 i el 2016.

Durant la nit electoral del 12-J, l’últim diputat dels 22 que hi ha en joc a la demarcació de Pontevedra a la cambra gallega va estar ballant entre el PP i el PSdG-PSOE fins a l’últim moment, quan va caure de la banda socialista per només 47 vots. El PSdG passava de 14 a 15 seients. Els 476 vots que Feijóo va rebre de l’exterior contra els 340 dels socialistes han fet decantar la balança a favor del PP, que guanya un diputat a costa dels socialistes, que el perden i queden amb els 14 diputats de l’anterior legislatura. Un resultat provisional, perquè està supeditat a l’escrutini general, que inclou el recompte definitiu de les actes de la nit electoral.

El vot de la diàspora consolida al BNG com a segona força a Pontevedra. Els nacionalistes gallecs van obtenir 414 vots, mentre que ni Cs ni Vox van arribar al centenar de vots. “Un cop comptabilitzat el vot els gallecs residents a l’exterior, Feijóo ha aconseguit el seu millor percentatge de vots i el PP de Galícia el nombre de diputats més gran del segle XXI”, va piular el mateix PP, que va recordar que el resultat és encara provisional, tot i que confien a mantenir-lo. Els socialistes han impugnat tots els vots nuls de la demarcació de Pontevedra i han començat ja a revisar-los.

En les eleccions gallegues de fa una setmana, marcades per la pandèmia del coronavirus, més de la meitat dels gallecs residents a l’exterior que havien demanat el vot per participar en el 12-J no van poder fer-ho. En països com Veneçuela i Cuba no es van poder enviar les butlletes per via aèria a causa de la paralització de moltes de les rutes a conseqüència de la Covid-19. Tant la Xunta de Galícia com el govern espanyol, però, coneixien els problemes que hi hauria per garantir el dret de vot a l’exterior des del maig passat, perquè en van ser advertits pel president de Correus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.