Societat

La Seguretat Social afirma que ja ha reconegut l’ingrés mínim vital a més de 80.000 llars

Només unes 5.800 són noves beneficiàries perquè a 74.119 ja se’ls va reconèixer d’ofici

Escrivá admet lentitud en el reconeixement de l’ingrés mínim vital però defensa que no hi ha una altra manera de fer-ho

La Seguretat Social ha reconegut el dret a rebre l’ingrés mínim vital a més de 80.000 llars de les quals només unes 5.800 són noves beneficiàries, ja que a 74.119 famílies ja se’ls va reconèixer d’ofici —i se’ls va abonar la prestació a finals de juny—.

Segons un comunicat d’aquest dijous del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, l’Estat ha gestionat 143.000 expedients i, des del 15 de juny, ha rebut 750.000 sol·licituds. Per tant, hauria reconegut la prestació només a un 0,6% de sol·licitants que no la tenien reconeguda d’ofici. El govern espanyol argumenta que les dades que tenen fins ara no són concloents perquè hi ha duplicitats i manca de documentació a gran part de les peticions la qual cosa distorsiona les xifres.

Segons ha detectat la Seguretat Social, un 7,5% del total de les sol·licituds s’han rebut per duplicat i, prop d’un 40% de les que s’han examinat fins al moment, han arribat amb la documentació incompleta —gran part d’elles sense certificat d’empadronament—.

Entre les sol·licituds revisades, n’hi ha més de 25.800 pendents de documentació. D’altra banda, se n’han denegat 36.800. De les denegacions, més de la meitat dels casos es deu al fet que excedeixen els límits de renda o patrimoni que estan fixats com a requisits.

Pel que fa al nombre total de sol·licituds rebudes, la Seguretat Social destaca que les 750.000 peticions són “una xifra equivalent als expedients de pensions que resol en un any complet” i explica que en les últimes setmanes “ha desplegat diverses iniciatives per millorar el procés de tramitació”.

Entre elles, un protocol d’intercanvi d’informació amb les CCAA per donar la informació de les sol·licituds resoltes; un encreuament massiu de dades amb l’Agència Tributària i acords amb prop de 150 ajuntaments perquè aportin directament la informació sobre el padró municipal.

Entre el 10 i el 17 d’agost, s’han examinat 8.062 expedients dels quals s’han resolt 4.875 —un 10% més que la setmana interior—. “El ritme de tramitació s’ha anat incrementant progressivament” i és “més ràpid que el d’altres prestacions similars prèvies”, afirmen.

Les llars que sol·licitin la prestació fins al 15 de setembre i a qui se’ls reconegui el dret de rebre-la, la cobraran amb caràcter retroactiu des de l’1 de juny.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha admès lentitud en els reconeixements del dret a percebre l’ingrés mínim vital i la necessitat “d’agilitzar” el procés. Tanmateix, Escrivá ha defensat que “no hi ha una altra forma diferent de fer-ho” i ha justificat que és un procés “complicat”, que requereix verificar “molts detalls” amb una gestió documental “complexa”. El ministre ha dit que cal ser “rigorós” i ha argumentat que s’estan detectant problemes de manca de documentació en les sol·licituds o duplicitats. Escrivá ha dit que l’avaluació d’aquest procés s’haurà de fer a finals de setembre quan les xifres de reconeixements “seran completament diferents”.

Escrivá també ha reconegut, en roda de premsa aquest dijous des de València, que la Seguretat Social té un dèficit de personal que dificulta els reconeixements i ha dit que cal reforçar la plantilla perquè ara “més que mai” cal una “estructura potent, àgil i capaç”.

El ministre ha dit que s’està fent un esforç per “agilitzar” el procés i s’està “afinant” els mecanismes. “Veurem un salt qualitatiu molt important de reconeixement” al setembre, ha afirmat, i ha dit que el ritme de gestió ja és “creixent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.