Salut

A l’escola, sí o sí

Torra anunciarà avui noves mesures en una “operació setembre” per garantir la tornada a les aules

Insta els ciutadans a fer un nou esforç cívic

El president Quim Torra va avançar ahir des de Prada que en els pròxims dies el govern es bolcarà en el que va batejar com a “operació setembre” per mirar d’aplanar la corba de contagis de la Covid-19 i garantir un inici del curs escolar “amb serenitat”. “Ara hem de tornar a la feina sí o sí, i hem d’obrir les escoles sí o sí”, va afirmar amb contundència. Segons ell, el retorn a les aules però també a la feina després de les vacances serà un “moment especialment complicat”, i per això va insistir que caldrà tornar a demanar “un esforç permanent” als ciutadans. “Hem aconseguit estabilitzar la situació, però l’hem de fer baixar per afrontar amb garanties la tornada”, va concloure.

Per la banda del govern, el president va indicar que avui mateix s’anunciaran noves mesures que complementin o revisin les que ja s’havien establert, com ara l’obligatorietat de dur mascareta a les àrees comunes dels centres educatius i la formació de grups estables per acotar les quarantenes en cas que s’hi produeixi un contagi. Torra compareixerà avui amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon, després de la reunió de seguiment de la Covid-19 en què participaran també el vicepresident Pere Aragonès i els responsables de Presidència i Interior, Meritxell Budó i Miquel Buch, respectivament.

Un ritme que no es frena

Mentrestant, quan tan sols manquen tres setmanes per engegar el curs, les xifres de contagis, ingressos i defuncions van tornar a ser ahir descoratjadores. De nou, la xifra diària de casos confirmats amb proves PCR va superar el miler, concretament 1.125, en línia amb els últims dies.

En total, segons l’últim balanç de Salut, la xifra és de 98.870 casos testats amb test PCR, que s’amplien a 120.547 si sumem totes les proves. Les 16 defuncions d’ahir, el mateix nombre que la vigília, deixen la xifra total de morts des de l’inici de la pandèmia a tocar dels 13.000, concretament en 12.954.

Pel que fa a la xifra de pacients ingressats en centres hospitalaris, també va augmentar, amb 26 més, fins a 657, un més a l’UCI, i ja en són 132 arreu de Catalunya. Amb tot plegat, el risc de rebrot no para de pujar des de fa un mes i ja se situa en 169,14, molt per sobre del nivell alt, que implica superar els 100, i la velocitat de propagació també ha pujat lleugerament fins a l’1,09.

Tot i aquest escenari, Torra va insistir: “Cap territori dels Països Catalans es pot permetre que no tornem a la feina i que no obrim les escoles.” “Venen dies decisius –hi va afegir–, en els quals haurem de tornar a demanar als ciutadans de Catalunya un esforç més, una revolució de la solidaritat i compromís cívic per poder aplanar la corba.”

Proves PCR a Cornellà

A banda de l’anunci de les mesures de l’“operació setembre”, avui continuaran els cribratges massius a través de PCR en diversos punts del país. Entre aquests hi serà Reus, una de les ciutats on la velocitat de propagació és més preocupant i on entre divendres i dissabte ja es van fer uns 1.400 tests. La xifra, però, és inferior a l’esperada i, tot i la nova tongada d’avui, serà difícil arribar a l’objectiu de 3.000 PCR voluntàries a la capital del Baix Camp.

Des de principi d’agost, moment en què la Generalitat va posar en marxa aquestes accions més proactives per detectar contagiats asimptomàtics en ciutats del Vallès Occidental com ara Sabadell, Terrassa i Ripollet, ja s’han realitzat més de 21.000 tests en diversos barris i poblacions, més de 500 dels quals, un 2,4%, han donat un resultat positiu. Avui la recollida de mostres arribarà al barri de Sant Ildefons de Cornellà.

LES XIFRES

16
defuncions
és el balanç d’ahir de víctimes de la Covid-19 a Catalunya, la mateixa xifra que la vigília.
21.000
tests voluntaris de PCR
s’han fet a Catalunya des que fa tres setmanes es van iniciar els cribratges massius.

Aragonès demana prorrogar ERTO

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar ahir al govern espanyol que allargui el termini dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) al sector turístic fins a l’inici de la temporada que ve per compensar les pèrdues de les empreses que no han pogut reprendre l’activitat.

El vicepresident es va expressar així després de celebrar una reunió amb diversos representants de companyies turístiques de la Costa Brava a Palafrugell (Baix Empordà). A parer d’Aragonès, per afrontar la temporada amb garanties i condicions més òptimes, “és fonamental donar suport als treballadors que es veuen afectats per àmbits on no hi ha hagut una obertura d’establiments aquesta temporada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.