Economia

La DO Empordà preveu una verema un 20% inferior

El descens de la collita és per culpa del míldiu, que és especialment virulent

En algunes vinyes ecològiques el fong ha afectat més de la meitat de la producció

La qualitat del raïm és excel·lent

La DO Empordà ha iniciat la verema amb una setmana o deu dies d’antelació segons la zona i la varietat, i amb una producció que es calcula que podria ser un 20% inferior respecte a altres anys. El gruix de la producció –garnatxes i carinyenes– es collirà durant l’agost i el setembre. Habitualment en tota la DO es recullen uns deu milions quilos de raïm.

El principal motiu d’aquest descens de la producció són les pluges que hi va haver a la primavera. Això va fer que aparegués el fong míldiu, que minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits, i “que aquest any és especialment virulent”. El president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig, va explicar ahir que “no es té memòria d’un any com aquest”, en què el fong afectés de forma tan important la producció del raïm. Aquesta incidència, segons Roig, afecta molt més els conreus ecològics, ja que és un tipus de producció que no utilitza productes fitosanitaris que poden ajudar a contenir el fong. Per això en algunes vinyes ecològiques es calcula que el fong ha fet perdre més de la meitat de la collita. Les dades de producció definitives no se sabran fins a finals d’octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema del 2020.

Malgrat la caiguda de producció, el president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà va avançar que la verema serà bona ja que el raïm que s’ha salvat del míldiu està sa, amb òptims nivells de graduació i acidesa. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm.

La DO Empordà agrupa una cinquantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals per elaborar vins de gran qualitat. La garnatxa o lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades.

Destaca especialment la garnatxa negra, amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra varietat, la garnatxa peluda, més minoritària, amb unes 4 hectàrees plantades. Les carinyenes (negra, blanca i roja) són l’altra varietat més representativa de l’Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total.

La denominació empordanesa és una àrea amb una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes. Les varietats autòctones representen prop de dos terços del vinyar empordanès. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa i la carinyena.

Anualment, els cellers empordanesos venen prop de sis milions d’ampolles a més d’una cinquantena de països.

LES XIFRES

10
milions
de quilos de raïm és el que cull la DO Empordà en un any tradicional.
6
milions
d’ampolles és el que venen els cellers de la DO Empordà a tot el món.
1.768
hectàrees
plantades de vinya, i una tercera part és garnatxa o lledoner.

Les vendes no són ni de bon tros les dels altres anys

La verema del 2020 serà atípica a causa de la pandèmia, que està afectant molt els cellers que formen part de la DO. Durant el confinament les vendes de vins empordanesos van baixar fins a un 80% perquè “els cellers petits treballem especialment i majoritàriament amb el sector de l’hostaleria”, que aleshores també estava tancat. Les vendes, però, es van recuperar quan els bars, restaurants i hotels van obrir portes. Però les vendes no són ni de bon tros com les d’altres anys perquè, segons va explicar Martí Vallès, propietari del Celler d’en Guilla, de Rabós d’Empordà i amb finques a Garriguella i a Mollet de Peralada, els “restaurants no han obert tots” i en el cas dels que han obert les compres aquest any “es fan quasi de caixa en caixa”.

Els productors vinícoles també han pres mesures per evitar contagis de coronavirus entre els seus treballadors. El personal de la vinya s’ha dividit en grups reduïts de cinc persones per evitar la propagació del virus. Controls de temperatura o l’ús d’hidrogel i distàncies són altres mesures que s’apliquen. En alguns dels cellers més grans s’han nomenat també coordinadors que assessoren la resta d’empleats i que vetllen pel compliment de les mesures decretades.

A més, els productors també han recordat que els temporers (uns 300) que treballen a les vinyes de l’Alt Empordà són persones “que viuen al territori i fan desplaçaments curts”. Això facilita que es pugui limitar la traçabilitat en cas que hi hagi una persona infectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.