Educació

L’Estat demanarà a les autonomies que blindin les escoles

Sánchez ho proposarà avui en la reunió de presidents autonòmics

Alguns territoris comencen el curs dilluns

El govern espanyol demanarà als responsables de tots els territoris de l’Estat que es comprometin a fer que els centres escolars siguin espais segurs per garantir el dret a l’educació. També reclamarà la complicitat i la confiança de les famílies en el sistema i en la professionalitat dels docents, en un moment en què en moltes comunitats, com ara Madrid i Navarra, l’inici de curs és imminent ja que comença dilluns.

Així es preveu en l’esborrany de la proposta de declaració conjunta que el govern de l’Estat posarà damunt la taula avui durant la reunió que el president espanyol, Pedro Sánchez, mantindrà amb els presidents autonòmics per parlar de l’evolució de la pandèmia i abordar l’inici del curs.

En l’esborrany del text, que va ser lliurat dimecres a les comunitats, es veu indispensable que es continuï dedicant “l’esforç necessari” a l’establiment de condicions adients per al funcionament del sistema educatiu, així com destinar-hi les dotacions que calguin, alhora que es determinen “els mecanismes de reacció immediata” davant dels possibles casos de Covid-19.

En aquest sentit, el govern espanyol espera obtenir el compromís dels responsables territorials perquè s’extremin totes les mesures de prevenció i detecció precoç de la Covid-19 en tots els àmbits per frenar-ne els contagis i tallar-ne la transmissió.

En el text s’expressa la voluntat de “reforçar la cooperació” entre el govern estatal i les diferents comunitats autònomes per aplicar les mesures i es veu “imprescindible” mantenir la continuïtat en el procés educatiu de tots els alumnes. Per a això, segons l’esborrany, es considera essencial, d’una banda, compensar les mancances i els problemes que es van generar durant l’últim trimestre del curs passat i, de l’altra, la preparació per a un curs “l’evolució del qual en aquest moment és dinàmica”.

El document provisional remarca la consideració de l’educació com un servei essencial i destaca el compromís de combatre les dificultats que la pandèmia ocasiona als sectors més vulnerables.

Mesures pactades per a la universitat

Les universitats catalanes iniciaran el curs aquest mes amb presència restringida i seguint les condicions de seguretat fixades en el pla sectorial d’universitats aprovat pel Procicat, que es preveu ampliar amb l’ús obligatori de la mascareta. A més, un acord amb els departaments de Salut i Educació garanteix les pràctiques obligatòries per a l’obtenció dels títols. Així ho van constatar ahir els representats del govern i les universitats en la reunió organitzada pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)

D’altra banda, el ministre d’Universitats, Manuel Castells, va qualificar ahir de “llegenda urbana” i de “campanya política” els retrets per part de l’oposició i de membres de la comunitat universitària que asseguren que està “desaparegut”. Castells va asseverar que s’han mantingut “la interacció i l’intercanvi” amb els actors del seu àmbit i va recordar que d’ençà del març ha fet dues compareixences al Congrés i una de vuit hores al Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.