Gran angular

Competència i riscos sistèmics

La fusió de CaixaBank i Bankia deixa uns quants interrogants

Els consumidors temen que es consolidi un oligopoli

Sí, una gran operació de 650.000 milions d’euros en actius, però que, justament per les seves grans dimensions, comporta riscos innegables. Amb la fusió de CaixaBank i Bankia, és innegable que restarà encara més restringida la lliure competència entre bancs o, el que és el mateix, la lliure elecció entre consumidors.

No només les associacions que representen els consumidors han expressat els seus temors que hagin de pagar el cost de la fusió tot assumint l’augment de les comissions pels serveis bancaris, sinó que ja albiren com s’avançarà definitivament cap a la deshumanització de l’atenció bancària, amb algoritmes que resoldran el que abans s’acordava per la confiança entaulada entre banquer i client. El Banc d’Espanya, que aquests dies es trenca les mans aplaudint l’operació, alertava fa només dos anys en un informe sobre el perill que la banca espanyola avancés massa en la concentració. L’informe deia, ras i curt: “Com menys bancs i més grans existeixin, més fàcil és comportar-se d’una forma no competitiva i, per tant, obtenir rendes de monopoli o oligopoli.” Val a dir que, abans d’arribar a aquesta operació, els cinc grans (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia i Sabadell) ja posseïen una quota de mercat del 68%. En aquest sentit, alguns experts han expressat l’opinió que per no arribar a aquest escenari d’oligopoli en el mercat financer espanyol, potser hauria estat millor vendre Bankia a algun grup europeu.

Amb la fusió, més aviat absorció, tampoc no es crea un guanyador incontestable, si hem de fer cas de l’agència de qualificació de risc Moody’s, que ja ha avisat que, atesa la situació macroeconòmica de l’Estat espanyol, la rendibilitat del nou banc resultarà tocada “des del primer moment”: “En aquest context, es crea una entitat que, per la seva grandària, podria suposar un gran cost per al ciutadà si s’esdevingués que hagués de ser rescatada. El nou gegant tindria uns dipòsits de 220.000 milions. Si van mal dades, es podria donar cobertura als dipòsits de la gent? En parlar de cost social, no hem d’obviar “que unes 8.000 persones poden perdre la feina” i “tampoc que al seu moment es van injectar a Bankia 23.000 milions, dels quals només se n’han recuperat 6.000, i ara l’Estat vol bescanviar el seu 60% del capital de Bankia pel voltant del 15% a la nova entitat, tot confiant que a mitjà termini aquest paquet valgui més i es rebaixi la factura d’aquell rescat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.