Editorial

editorial

Catalunya i els fons europeus

L’Estat espanyol està acostumat a no rebre mai el 100% dels fons europeus per falta de projectes adequats

Després de moltes negociacions, Europa distribuirà als seus estats membres 750.000 milions d’euros per revitalitzar l’economia, que en alguns països està durament tocada pel coronavirus. L’Estat espanyol rebrà 144.000 milions els propers set anys per sortir d’una crisi que, només en sis mesos, ha colpejat l’activitat econòmica. D’entrada, caldrà veure si aquests recursos enfocats a reforçar la transició ecològica, la digital i l’impuls a la competitivitat industrial de la UE serviran per potenciar el benestar social de la ciutadania o bé es destinaran a seguir alimentant el capitalisme digital financer.

Fins ara s’ha definit el quan i el què, però no el com. Serà un pla per a tothom o serà d’accés restringit? Per això, en el món empresarial hi ha la preocupació per saber-ne la destinació. Hi ha el temor que el gruix dels diners s’adreci majoritàriament a les grans corporacions i que passi de llarg les petites i mitjanes empreses.

També hi ha la por que els fons no acabin d’arribar a tots els sectors necessitats. Per tant, encara queden moltes incògnites fins que els diners es dipositin al compte corrent de les empreses més afectades.

El president de l’Estat, Pedro Sánchez, va dir que destinarà 72.000 milions d’euros durant el període 2021-23 a fer front a la recessió. Però ara el problema rau un altre cop en cop es distribuiran els fons a les comunitats autònomes. És sabut que l’Estat espanyol lidera la inoperància a l’hora de rebre fons comunitaris perquè no es presenten suficients projectes o es fan de manera inadequada. En un moment de crisi sanitària i econòmica tan greu com l’actual, hi ha la seguretat que no es perdran part d’aquests fons? I Catalunya, quina xifra acabarà rebent finalment? Casa nostra representa el 16% de la població de l’Estat, el 19% del PIB, però en inversió europea a projectes d’innovació hi ha anys que sobrepassa el 30%. Tampoc ajuda la relació institucional que el govern de l’Estat manté amb el català. Fa més d’un any que s’anuncia diàleg per resoldre la relació entre els dos països i no hi hagut absolutament cap avenç. Algú creu que aquests diners aniran a parar als millors projectes tenint en compte la relació distant entre Madrid i Barcelona? Catalunya, amb el 19% del PIB, líder en sectors clau com el turisme, l’agroindústria, l’automoció, la química i la quota d’exportacions hauria de tenir un paper rellevant per decidir la xifra de recursos provinents de Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.