Educació

Les universitats catalanes faran classes virtuals a partir d’aquest dijous

Les classes teòriques seran telemàtiques per reduir els contagis entre els joves

Es mantindran les pràctiques i l’activitat de recerca presencials

Les universitats catalanes faran les classes teòriques de manera telemàtica a partir d’aquest dijous, 15 d’octubre, i durant un període mínim de 15 dies. Aquest és l’acord al qual van arribar els centres universitaris i el govern en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya per reduir al màxim els contagis de Covid-19. Així, totes les universitats començaran les classes virtuals el mateix dia i es mantindrà l’activitat prevista per dimecres. Les restriccions afectaran les classes teòriques, però no les pràctiques ni l’activitat de recerca, que continuaran sent presencials. Amb aquesta mesura, el govern pretén reduir la mobilitat i els contagis després de l’empitjorament de la situació epidemiològica a Catalunya.

La Universitat Pompeu Fabra va ser una de les primeres d’anunciar l’activació del “pla per limitar al màxim la docència presencial” i va informar que es mantindria l’activitat per dimarts i dimecres “llevat que el professor responsable de l’assignatura informi del contrari als estudiants amb temps suficient”. La Universitat Rovira i Virgili també va comunicar les restriccions i va assenyalar que “les activitats avaluadores previstes per a aquests dies” es farien també de manera virtual, o presencial en grups reduïts. Pel que fa a la Universitat Autònoma de Barcelona, la presencialitat al campus es reduirà un 75% respecte a un curs normal, i passarà de 22.000 a 5.000 persones al dia. La mesura afecta només les classes teòriques, i la universitat estudia mantenir la presencialitat dels alumnes de primer. La rectora, Margarita Arboix, va manifestar que procuraran fer el possible durant 15 dies, però que “Salut és plenament conscient que aquest no és l’element fonamental”.

La decisió va aixecar les crítiques dels sindicats d’estudiants, que opinen que la docència telemàtica suposa “una retallada en qualitat educativa”. En un comunicat, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans assegurava que “la presencialitat és segura i necessària” per a la formació dels estudiants. Així mateix, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya i CCOO Universitats es van definir en contra de les restriccions i van denunciar la “falta de previsió” del govern.

LA FRASE

Salut és plenament conscient que aquest no és l’element fonamental
Margarita Arboix
rectora de la universitat autònoma de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.