Gran angular

Només es recicla un 21,5% dels brics

Un estudi encomanat per Zero Waste Europe denuncia que les dades oficials de recollida són superiors a les reals a l’Estat espanyol, Alemanya, Suècia i Regne Unit

A l’Estat espanyol, només es recicla el 21,5% dels brics per begudes, una dada considerablement inferior a l’oficial. L’estudi elaborat per Eunomia Research & Consulting, encomanat per Zero Waste Europe (plataforma en què participa l’Aliança Residu Zero), demostra que la taxa real de reciclatge dels brics per a begudes a quatre estats europeus està molt per sota del que es publica.

L’anàlisi estima que a l’Estat espanyol el percentatge estimat de reciclatge real, el 21,5%, és menor a la taxa del 80% que estableix l’Associació d’Envasos de Cartró per a Begudes i Medi Ambient (ACE per les seves sigles en anglès), i la taxa de recollida, del 51,2%. A Alemanya, la taxa de reciclatge real és del 47,8%, una xifra allunyada de la taxa de reciclatge del 75% i de recollida del 87,4%, publicades per l’ACE. Suècia i el Regne Unit, per la seva banda, se situen en una taxa de reciclatge dels envasos de cartró de begudes del 21,9% i el 29,5%, respectivament, per sota de les publicades per l’ACE del 33% i el 36%, respectivament, per a aquests països.

Val a dir que els brics de begudes representen un desafiament per al reciclatge a causa de la seva complexa composició, ja que si bé els materials que es fan servir són tècnicament reciclables, el format d’envàs de cartró, que generalment es traca de capes unides de cartró, polímers de plàstics i alumini, dificulta la separació d’aquests materials per al reciclatge i reprocessament posteriors. L’informe remarca la dificultat d’identificar i separar els envasos de cartró de begudes a les instal·lacions que s’hi han habilitat, així com la manca de capacitat de processament a les plantes de reciclatge especialitzades, cosa que té un impacte addicional a les taxes de reciclatge.

Com diu Joan Marc Simon, director de Zero Waste Europe, “mentre que el plàstic ha estat en el punt de mira per les seves baixes taxes de recollida i reciclatge, aquest estudi demostra que altres materials com el cartró tampoc ho estan fent gaire millor.” Segons afegeix, “si tenim en compte els nous objectius de reciclatge obligatoris als països membre de la UE, i els seus nous mètodes de càlcul, la UE ha d’elaborar directrius i metodologies clares per garantir una veritable reciclabilitat.”

Per la seva banda, Rosa García, directora de la Fundació Rezero, considera que “aquest nou estudi realfirma que els envasos brics representen l’exemple paradigmàtic d’envàs complex, multicapa, difícilment reciclable i que seria necessari substituir per envasos reutilitzables o efectivament reciclables.”

El govern central està elaborant una nova llei de residus i sòls contaminats, i les entitats que formen part de l’Aliança Residu Zero, en què participa la Fundació Rezero, consideren que, pel que fa als brics, caldria assegurar que els productors d’envasos prioritzen la circularitat en els processos de disseny, a més a més de millorar la inversió en infraestructura de reutilització i reciclatge. Així mateix, hom demana quotes d’envasos reutilitzables per a begudes tant per al canal de bars i restaurants com per als comerços i supermercats. Altres propostes són oferir al consumidor la possibilitat de retornar els brics a la botiga mitjançant un petit dipòsit econòmic, i disposar d’un etiquetatge sobre reciclabilitat comú, la valoració del qual depengui de les característiques del producte i de les tecnologies de recollida i reciclatge disponibles actualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.