Educació

Tot el personal educatiu estarà vacunat aquest curs

Salut i Educació preparen la logística per vacunar 150.000 professionals que treballen en escoles i instituts

Es vol canviar l’organització escolar el curs vinent perquè el personal estarà immunitzat

Aquest curs escolar ha estat marcat per un estricte protocol per evitar contagis als centres educatius. El curs vinent s’organitzarà, molt probablement, de forma diferent, amb unes mesures “menys contundents, perquè la pandèmia haurà evolucionat” i no estarem en una situació “tan greu” com ara, va afirmar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló. I per un fet afegit i primordial, assenyala: “Les escoles obriran amb tot el personal vacunat i amb prou temps per haver estat immunitzat.” Els departaments d’Educació i Salut calculen que abans que acabi el curs els 150.000 treballadors dels centres educatius estaran vacunats i que arribaran a l’inici del curs que ve immunitzats. Els dos departaments treballen aquesta setmana en la logística per vacunar docents i tot el personal que treballa als centres, de totes les tipologies, des de docents fins a personal administratiu i d’atenció educativa, monitors i professionals d’empreses externes. Hauran de concretar el calendari i els espais de vacunació per a un personal molt repartit territorialment. “No es vacunarà a cadascuna de les 5.475 escoles i instituts, ni a una dotzena de llocs només per l’extensió territorial”, va precisar Bargalló.

Un factor essencial serà la disponibilitat de vacunes. El personal més gran de 55 anys no es podrà vacunar amb la d’AstraZeneca, per exemple, cosa que afegeix una limitació al procés. Tampoc es preveu, d’entrada, incloure el professorat universitari en aquest col·lectiu, tot i que l’estratègia podria canviar. “Com que tot evoluciona molt, dependrà de la disponibilitat de vacunes”, va explicar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Sí que s’han prioritzat, en canvi, els docents que treballen als centres penitenciaris, que ja s’han començat a vacunar.

Baixa positivitat

Els 150.000 professionals a qui es cridarà a vacunar-se són els mateixos a qui es va oferir una prova PCR en el cribratge del mes de gener, a l’inici del segon trimestre. 112.377 treballadors de l’àmbit educatiu, un 75% del total, s’han pres una mostra per frotis nasal que, un cop analitzada al laboratori, ha donat 1.790 positius asimptomàtics. La positivitat ha estat de l’1,59%, molt per sota del 5,82% actual de la població general. Aquest curs s’han fet un milió de PCR a l’entorn educatiu.

Aquesta dada va servir perquè la consellera de Salut, Alba Vergés, insistís que les escoles no són pas un multiplicador dels contagis sinó un agent de salut que contribueix a controlar l’epidèmia. Vergés va reforçar aquesta tesi, que el govern defensa des del setembre, amb una segona dada: un 78,9% dels grups escolars tenen un únic positiu, cosa que mostra que els contagis no es produeixen a les aules.

La ventilació a les aules funciona

Rosa M. Bravo

L’inici del segon trimestre escolar ha coincidit amb una situació epidemiològica més severa que la del primer trimestre, però amb un volum de confinaments més baix. Si es compara percentualment, en el primer trimestre es van tancar el 0,7% dels centres, mentre que en el segon han tancat el 0,5%. Entre setembre i desembre es va confinar el 5,7% d’alumnes i el 2,4% dels docents, mentre que en el segon semestre s’han confinat, respectivament, el 4,3% i l’1,9%. Bargalló va atribuir la millora al fet que “les mesures de ventilació s’han fet amb més consistència i han estat efectives”. Això no farà, però, que canviïn les restriccions que afecten l’alumnat d’educació postobligatòria, en què l’ensenyament és híbrid per reduir la mobilitat i la interacció social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.