Educació

L’alumnat de primer torna als campus

Les universitats reprenen les classes semipresencials permeses pel Procicat

L’alumnat de primer curs dels graus de la Politècnica (UPC) i la Pompeu Fabra (UPF) va començar a tornar ahir a les aules després que el Procicat autoritzés, el 5 de febrer passat, la recuperació de la presencialitat de les classes teòriques, tot i que de manera parcial. D’altres, com la UAB, la UB i les universitats de Lleida i Girona, hi tornaran, en la majoria dels graus, dilluns vinent, tot i que alguns estudis van reprendre ahir les classes semipresencials. L’autorització va arribar quan encara no havia començat el segon semestre a bona part dels estudis, i les facultats han necessitat, a més, uns dies per reorganitzar la tornada.

La presencialitat per a l’alumnat de primer ha estat una reclamació dels rectorats des del curs passat, ja que entenen que és un col·lectiu que necessita més acompanyament per la seva immersió en un entorn nou. “Els estudiants que avui han tornat a les aules estan molt contents. Venen d’un final de batxillerat confinat, una selectivitat intensa, un inici de curs en què amb prou feines han fet tres setmanes de classe presencial i cinc mesos d’activitat a distància”, resumia ahir la vicerectora de Docència de la UPF, Cristina Gelpí. Ahir van tornar a les aules un 40% d’estudiants de primer de la UPF, i la resta ho faran en els propers dies.

A la UPC es va incorporar ahir a les aules entre el 70% i el 80% de l’alumnat de primer, coincidint amb l’inici del semestre. “S’ha rebut molt bé”, valorava la vicerectora de Política Acadèmica, Carme Pretel, que avançava que “no hi ha evidències que el rendiment dels alumnes hagi caigut en el primer semestre”. Segons Pretel, la majoria dels centres s’han adaptat bé a la nova situació, mentre que alguns han necessitat setmanes per ajustar els horaris.

L’organització canvia segons les característiques dels centres i els estudis. Per garantir la seguretat, algunes facultats han concentrat les classes presencials en setmanes alternes i la resta d’alumnes segueixen la retransmissió de la classe. D’altres han reduït el nombre de sessions presencials, però tots els alumnes van a classe alhora perquè són grups petits en aules grans. La UPF ha apostat perquè cada alumne vagi dos dies a la setmana a l’aula i segueixi la resta a distància, amb classes adaptades a l’entorn virtual.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.