Economia

La Cambra alerta que la reforma de la tributació als autònoms podria augmentar fins a un 50% la quota

L’ens cameral diu que plantejar canvis en l’escenari actual “denota un clar afany de recaptar més impostos”

La Cambra de Barcelona ha alertat que la reforma del sistema de tributació dels autònoms que podria estar dissenyant el govern espanyol pot augmentar fins a un 50% la quota de milers de treballadors per compte propi.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions està plantejant una reforma que podria substituir el sistema actual per una tributació per ingressos reals, cosa que faria que alguns autònoms paguessin menys i d’altres, en canvi, ho fessin més. Tot i que aquesta mesura no està confirmada i s’haurà de negociar amb patronals i sindicats, segons la Cambra amb canvis en aquesta línia “centenars de milers d’autònoms poden veure la seva quota de 289 euros mensuals passar a 433 euros”.

L’ens cameral considera que, en l’escenari actual, plantejar aquesta reforma “denota un clar afany de recaptar més impostos a costa del col·lectiu d’autònoms”.

En un comunicat, la Cambra diu que quan es va saber que el govern espanyol treballava en una reforma del sistema de tributació dels autònoms, ja va manifestar el seu rebuig a un canvi de normativa que, en un context de crisi, comportés una revisió a l’alça de les quotes.

Segons les xifres que cita la Cambra, la intenció és passar de la recaptació actual del Règim Especial dels Treballadors Autònoms (RETA) de 10.000 milions d’euros anuals, a 15.000, un 50% més. “Això vol dir, per tant, que el que pretén l’Estat és imposar un increment de 5.000 milions en taxes que han de pagar els autònoms amb les seves quotes, afegint més pressió sobre un col·lectiu fortament castigat per la crisi”, afirma la Cambra.

Així mateix, la Cambra recorda que el mes d’octubre l’Estat ja va aplicar a les quotes l’augment dels tipus de cotització de l’1,1% per contingències comunes i del 0,8% per cessament d’activitat que havia d’entrar en vigor el gener de 2020, i que cobrarà amb caràcter retroactiu.

L’ens cameral assegura que si bé cal apostar per als autònoms, “és imprescindible que no se’ls tracti com una eina des d’on poder recaptar més per a les arques públiques, sinó com a potenciadors de l’economia”. En aquest sentit, critica que els autònoms a Espanya són els que “més tributen d’Europa” i diu que “és el moment de potenciar l’economia, no pas limitar-la o gravar-la més encara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.