Emprenedors

El fill que tot empresari voldria tenir

Road Capital, un vehicle d’inversió per adquirir una firma sense relleu familiar

Road Capital és una societat d’inversió nova amb voluntat de permanència. Creada per Jordi Frigola, és un vehicle que es va desenvolupar als EUA en els anys noranta i que encara és molt desconegut a Catalunya. Per entendre què és Road Capital, el lector ha de desprendre’s de la idea preconcebuda que té de les societats d’inversió. En aquest cas, es tracta d’una firma que aspira a adquirir la majoria de la propietat d’una única empresa familiar, i és el mateix emprenedor qui es posa al capdavant de la gestió no per treure’n la màxima rendibilitat en l’operació de compravenda, sinó per donar-li continuïtat i fer-la créixer. Road Capital ofereix, a més, la flexibilitat suficient perquè la propietat continuï vinculada a l’empresa en la mesura que acordin i, d’aquesta manera, ser present, si així ho vol, a l’hora d’escriure la pàgina següent de la història de la seva companyia, que d’una altra manera estaria condemnada a desaparèixer. Jordi Frigola, que s’ha forjat una trajectòria professional en el món de la direcció empresarial –primer com a assessor d’empreses i després en l’alta direcció–, va conèixer fa poc més de tres anys el model i se’n va enamorar de seguida.

No va ser fins al mes de setembre passat que va fer realitat el projecte. En pocs mesos va captar capital, amb fons propis i amb participació de diverses firmes industrials, principalment catalanes i basques. Des del febrer passat, Frigola es troba a la recerca de “l’empresa de la seva vida”. Un cop es trobin, Road Capital l’adquirirà i Jordi Frigola en serà el director general. Del seu bracet, serà la base inversora que com Frigola també té una clara voluntat de permanència.

Road Capital arriba per resoldre el problema de falta de relleu generacional en empreses familiars. La gran majoria, quan es troben en aquest punt, acaben sent venudes: o bé acudeixen a fons d’inversió –que l’adquireixen per qüestions purament especulatives- o la venen als competidors o a algun grup industrial que l’integra en la seva cadena verticalment.

En els tres casos, la família sol perdre la propietat i majoritàriament acaba desapareixent l’empresa i el llegat familiar de molts anys d’esforços. La continuïtat del projecte també desapareix i, a més, es posen en perill els llocs de treball.

El més dramàtic és que molts d’aquests empresaris arriben a aquest punt no per problemes amb el negoci, sinó perquè, o bé no tenen fills, o en tenen però no es volen dedicar a l’empresa. “Amb Road Capital aporto un valor diferencial. Poso a disposició de la propietat la possibilitat de fer líquid el valor del seu llegat i, a més, que aquestt no es perdi”, explica Jordi Frigola.

Dimensió.

Aquest vehicle d’inversió alternatiu va dirigit a empreses que són prou grans perquè una persona física les pugui adquirir, però massa petites per despertar l’interès dels fons d’inversió.“El tipus de companyies en què he centrat la meva recerca és una pime consolidada de qualsevol sector que ha de tenir una dimensió d’edibta d’entre 1 i 3 milions d’euros”, afegeix.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.