Política

Govern en funcions, sota control del nou Parlament

L’hemicicle es tornarà a omplir per a les votacions després d’un any amb un aforament limitat per la Covid-19

La mesa rebutja reconsiderar la tria de senadors autonòmics, que n’ha deixat Vox sense

El govern en funcions i sense president des de la inhabilitació de Quim Torra s’haurà de sotmetre aquest dijous a una sessió de control de les forces parlamentàries de la nova legislatura, inclosa la ultradretana Vox, que no tenia representació en la cambra que va triar aquell executiu. A aquesta paradoxa fruit de l’allargament continuat de les negociacions entre ERC i Junts per formar nou executiu se n’hi afegirà una segona. Si bé el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, respondrà a les preguntes dels grups parlamentaris “en substitució del president de la Generalitat” des de la inhabilitació de Torra, el PSC, Vox, Cs i el PP portaran a votació una petició perquè Aragonès comparegui un altre dia al ple per donar explicacions sobre la situació sanitària, econòmica, social i la proposta governamental sobre els fons europeus de rescat.

De fet, els portaveus socialista i taronja criticaven que la majoria independentista de la mesa rebutgés ahir la compareixença específica d’Aragonès davant la cambra en el mateix ple de dijous després de la sessió de control. “L’última vegada va ser el 3 de març i des d’aquell últim cop no ha comparegut”, va criticar la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero. “Sorprès” es va mostrar el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, per la negativa que Aragonès comparegui de nou després d’haver-ho fet en la sessió de control.

No a la petició de Vox

Ahir la mesa de la cambra també va rebutjar la petició de reconsideració de Vox per haver-se quedat sense representant al Senat en nom de la Generalitat perquè Junts, ERC, la CUP –renunciant al representant que li corresponia– i En Comú Podem van optar per triar els representants per mitjà de la fórmula Imperiali, un sistema d’elecció que prioritza les forces majoritàries en detriment de les minoritàries –així, el PSC, ERC i Junts tindran els vuit senadors en detriment de Vox i la CUP, als quals els en corresponia un segons la fórmula clàssica.

El ple d’aquest dijous té un simbolisme especial perquè serà el primer en què tots els diputats tornaran a estar junts a l’hemicicle, una situació ordinària fins fa un any quan l’estat d’alarma per la Covid-19 va forçar a adoptar mesures excepcionals.

Tots a l’hemicicle de nou

Així, l’últim ple al complet va tenir lloc el 4 i el 5 de març del 2020, abans del confinament domiciliari, perquè la sessió constitutiva d’aquesta nova legislatura i la primera sessió d’investidura d’Aragonès es van fer a l’auditori del Parlament, que garantia una major distància entre diputats. També per garantir una distància suficient el personal del Parlament habilitarà per als diputats la balconada superior destinada habitualment a públic i premsa, i també les llotges reservades per a convidats. Això sí, els responsables de la cambra demanen als grups que només en els moments de les votacions coincideixin a l’hemicicle tots els diputats i que en la resta de la sessió de dijous només es mantingui a l’escó una representació de cada grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.