Opinió

Onze?

El 2017, des de la CE es van impulsar noves figures per facilitar la intermediació entre els ciutadans i les operacions financeres
11Onze haurà de demanar una llicència bancària en algun país europeu –bàltic?– per poder operar a Catalunya i a Europa

Un nom suggeridor, publicitat exclusivament digital i publicity (publicitat indirecta) intensa i ben feta, degoteig de declaracions dels 148 fundadors amb rerefons sobiranista... Què hi ha al darrere d’11Onze?

Ja hi ha hagut iniciatives empresarials pretesament innovadores que apel·laven, més o menys directament, al sentiment nacional dels catalans, des de Televisió de Catalunya fins a l’Hospital General de Catalunya. Moltes empreses van acabar malament o adquirides per d’altres més poderoses que no han respectat gaire l’ideari inicial. Precisament, la traïció als orígens és una de les crítiques que s’adreça a les dues grans peces bancàries que ens resten.

La crisi financera del 2008 va amenaçar tot el sistema econòmic occidental i va costar molts diners als contribuents. A Catalunya va provocar la desaparició de quasi totes les caixes d’estalvis i l’oferta es va concentrar en molt poques mans i va disminuir la competència i les alternatives financeres. El trasllat de les seus socials de les dues grans entitats restants i de les empreses vinculades en va fer evident, per a molta gent, la vocació espanyola que ja feia molt de temps que s’havia manifestat.

Mentrestant, l’any 2017, des de la Comissió Europea es van impulsar noves figures per facilitar la intermediació entre els ciutadans i les operacions financeres, més enllà d’una banca tradicional que s’havia fet massa sistèmica. Calia diversificar i obrir a operadors de nou tipus la intermediació financera. I així s’han impulsat noves figures de les anomenades fintech, basades en la intermediació exclusivament digital, que minimitza els costos de funcionament i d’infraestructura amb l’objectiu que ofereixi serveis més competitius.

Aquests neobancs tenen, en alguns casos, llicència bancària. D’altres només operen com a entitats de diners electrònics (EDE) i d’altres simplement fan de comercialitzadores de bancs convencionals, amb els quals s’alien o en són filials. Tots, d’una manera o d’una altra, han de garantir els dipòsits dels clients en cas d’insolvència. Tots apel·len a la transparència, l’ètica i l’agilitat.

11Onze s’anuncia com un projecte de neobanc que vol ser operatiu el primer semestre del 2021. Així, haurà de demanar una llicència bancària en algun país europeu –bàltic?– per poder operar a Catalunya i arreu d’Europa. Tot el que el projecte ha fet fins ara sembla molt pensat i ben enfocat i cal desitjar-los sort i èxit. Personalment, però, estaria més tranquil si deixessin de justificar-se amb arguments sobiranistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.